Meta Facebook
Blockchain

Aandeelhouder maakt zich zorgen over Metaverse-gok van $100 miljard van Zuckerberg

In een open brief aan Meta CEO Mark Zuckerberg worden de investeringen van het bedrijf in de Metaverse aangemerkt als “enorm en angstaanjagend.” De aandeelhouder wenst zelfs dat Zuckerberg het jaarlijkse bedrag naar beneden schroeft van 10 tot 15 miljard dollar naar 5 miljard dollar. De laatste 18 maanden heeft het aandeel van Meta fors geleden onder de nieuwe strategie.

Wie schreef de brief?

De auteur van de brief is Brad Gerstner, de CEO en oprichter van Altimeter Capital, dat ongeveer 0,11 procent van de aandelen in Meta heeft. Gerstner is van mening dat het avontuur van Meta in de Metaverse belangrijk is, maar niet zoveel geld moet opslokken als nu. Hij zegt dat het bedrijf investeringen van 10 tot 15 miljard dollar per jaar aankondigt, maar dat het 10 jaar kan duren voordat er resultaat is.

“Een investering van 100 miljard dollar in een onbekende toekomst is enorm en angstaanjagend, zelfs voor de standaarden van Silicon Valley”, aldus Gerstner. Volgens de investeerders moet het bedrijf meer focus leggen op kunstmatige intelligentie en minder op de Metaverse. Volgens Gerstner heeft deze technologie namelijk meer potentie om economische productiviteit te drijven dan het internet zelf.

Focus op kunstmatige intelligentie

Een grotere focus op kunstmatige intelligentie past volgens Gerstner bij Meta, omdat het alle bestaande producten beter kan maken. De uitspraken van Gerstner komen op de dag dat Bank of America besloot de waardering van Meta te downgraden van “kopen” naar “neutraal”, mede dankzij de investeringen in de Metaverse die nog weinig opleveren en er nu met Apple een grote concurrent bij hebben.

Gerstner voegt toe dat het Meta aandeel over de afgelopen 18 maanden ruim 55 procent is verloren, wat ruim meer is dan het gemiddelde van 19 procent van de concurrentie. In die zin lijkt het Meta aandeel nu meer op een crypto dan op een traditioneel aandeel.

Vitalik Buterin is het eens met de analyse van gerstner. Volgens Buterin is de Metaverse een zekerheid, maar zullen pogingen van bedrijven als Meta mislukken, omdat het veel te vroeg is om te weten wat mensen precies willen. Over het afgelopen jaar is het aandeel Meta ruim 60 procent kwijt en staat het momenteel op 129,72 dollar. Op 26 oktober maken ze de cijfers voor het derde kwartaal bekend.

Blockchain nieuws

Jonge Amerikanen geven voorkeur aan cryptocurrencies boven aandelen
ZachXBT weigert hulp aan beleggers van gestopte Memecoin
Russen handelen voor miljarden in crypto: wat moeten we daarvan vinden?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?