Non Fungible Token (NFT)
Bitcoin, NFT

Aantal Bitcoin NFT’s blijft stijgen, maar zo ook de transactiekosten

Via een nieuw en relatief controversieel project genaamd Ordinals kunnen gebruikers NFT-achtige media-items op de blockchain van Bitcoin (BTC) plaatsen. Dit project heeft gedurende deze week een stijgende activiteit gezien.

Nieuwe NFT’s zorgen voor hogere transactiekosten

Afgelopen donderdag registreerde Ordinals zelfs hun grootste aantal nieuwe nft’s, maar de netwerkkosten lijken te stijgen als gevolg daarvan.

Inmiddels zijn er al meer dan 1.000 Bitcoin NFT’s gecreëerd via Ordinals. Alleen op donderdag al werden er 420 nieuwe ‘inscripties’ op de blockchain aangemaakt. Dat is ruim 3 keer zoveel als slechts een dag eerder.

Op donderdag waren de gemiddelde transactiekosten op het Bitcoin-netwerk ook echter op zijn hoogste niveau in meer dan een maand tijd, met een waarde van $1,53 aan BTC volgens gegevens afkomstig van YCharts. Dat is het hoogste sinds 27 december 2022.

Een discussie is aangewakkerd

De lancering van het project Ordinals heeft voor enige heftige discussies geleid binnen de Bitcoin-wereld. Er is zich onder andere afgevraagd of er wel JPEG’s moeten worden ingeschreven op de originele blockchain. De Taproot-upgrade heeft Ordinals het mogelijk gemaakt dat in principe alles, van knock-off Bored Apes tot videogames, kan worden toegevoegd aan de blockchain van Bitcoin.

NFT’s zijn unieke digitale activa die verband houden met digitale of fysieke inhoud, zoals illustraties, films en muziekbestanden, en die het eigendom of lidmaatschap bewijzen van een item of exclusieve groep. Blockchains zoals Ethereum en Solana zijn geassocieerd met NFT’s, maar het toekennen van digitale activa aan blockchain-netwerken bestaat al sinds 2014 op Bitcoin, met vooraanstaande projecten als Counterparty en Stacks.

Stijgende transactiekosten zijn bijeffect

Stijgende transactiekosten zijn een bekend bijeffect van het integreren van NFT’s in het mainnet van Bitcoin. De kosten van Bitcoin-transacties worden bepaald door de hoeveelheid gegevens en de snelheid waarmee de transactie moet worden voltooid. Tijdens drukke periodes kiezen gebruikers vaak voor hogere kosten om snelheid van hun transactie te garanderen.

Hiervoor moeten blokken volgens Ordinals-ontwikkelaar Casey Rodarmor echter wel vol zitten. “Als blokken niet vol zijn, heeft niemand een reden om meer te betalen dan het minimumtarief om hun transacties in een blok te laten opnemen. Als gevolg moeten blokken dus vol zijn”, zei hij.

Toch is Rodarmor niet perse voor het vergroten van de blokgrootte bij Bitcoin. Toch hebben Ordinals blijkbaar invloed op hoe mensen het Bitcoin-netwerk gebruiken, wat de voortdurende discussie over hun waarde en gebruik alleen maar kan aanwakkeren.

Op 21 januari, bij de lancering van Ordinals, bereikten de Bitcoin-transactiekosten een piek van 2,10% van de blokbeloning voor mijnwerkers, maar op 24 januari stegen de kosten tot 3,44% volgens gegevens van de Hashrate Index. Op donderdag bereikte dit percentage 3,86%.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken