Bitcoin

Aantal Bitcoin whales bereikt hoogste niveau in 3 jaar

Gegevens tonen aan dat het totale aantal Bitcoin whales de afgelopen 3 maanden een hoogtepunt van 3 jaar heeft bereik. Er zijn nu in totaal 1800 whales.


Toename whales kan bullish zijn

De onlangs gepubliceerde gegevens van Glassnode laten zien dat er momenteel meer dan 1.800 Bitcoin whales zijn. Vanuit macro-perspectief kan deze toename als bullish (positief) worden beschouwd.

De term ‘whale’ wordt binnen de crypto wereld gebruikt om een individuele investeerder te beschrijven die een grote hoeveelheid BTC bezit. Whales zijn meestal vroege Bitcoin-investeerders of rijke individuen die de cryptocurrencymarkt betreden.

Het aantal Bitcoin whales is aanzienlijk toegenomen. Bron: Glassnode

Waarom is deze stijging positief voor Bitcoin?

Sommige analisten zijn van mening dat veel Bitcoin whales die zich op de markt bewegen niet ideaal is. De macht kan dan in handen vallen van maar een paar markt makers die de liquiditeit en prijs van de munt beïnvloeden.

Bovendien, wanneer een paar investeerders een groot deel van het aanbod van een munt aanhouden, loopt het risico op een ernstige correctie op wanneer er een aantal whales hun munten verkopen.

Glassnode legde echter uit dat het gemiddelde saldo van Bitcoin bij whales is afgenomen. Uit de gegevens blijkt ook dat de sterk gecentraliseerde groep whales de afgelopen maanden is gediversifieerd. Dat er meer Bitcoin whales zijn hoeft dus helemaal geen slecht teken te zijn. Liesl Eichholz, auteur van het Glassnode-rapport, zei het volgende:

“Het gemiddelde Bitcoin saldo van elke whale daalt eigenlijk licht. Met andere woorden, individuele whales worden gemiddeld niet rijker – maar er zijn er meer.”


Waar komen deze nieuwe whales vandaan?

De oorsprong van de nieuwe Bitcoin whales versterkt het argument dat een toename een positieve trend is. Eichholz legde uit dat de nieuwe whales niet noodzakelijkerwijs nieuwe investeerders zijn die in 2020 op de markt zijn gekomen. In plaats daarvan zijn het investeerders die ervoor hebben gekozen hun geld op te nemen van exchanges naar cold storage of individuele wallets.

De beweging van fondsen van exchanges naar persoonlijke wallets kan wijzen op een afnemende interesse om op korte termijn te verkopen of te handelen.

Whales anticiperen dus op een stijgende Bitcoin prijstrend op de middellange tot lange termijn. Ze kiezen ervoor om BTC vast te houden in afwachting van een bull markt. Eichholz legde uit:

“Waar komen al deze nieuwe whales vandaan? Een groot deel van de recente stijging kan worden toegeschreven aan rijke entiteiten die hun BTC van beurzen terugtrekken. Blijkbaar is dit geen nieuwe rijkdom. Het is eerder een verandering in de manier waarop Bitcoin whales ervoor kiezen hun munten vast te houden.”


Whales kochten waarschijnlijk ‘de dip’ op 13 maart

Op 13 maart daalde de prijs van Bitcoin onder de $4.000. Dit gebeurde na de liquidatie van meer dan $1 miljard aan futures contracten. Eichholz merkte op dat whales mogelijk de dip in maart hebben gekocht. Ze verplaatsen de fondsen nu naar een veilige opslag met een lange termijn investeringsstrategie. Glassnode zei het volgende:

“Er is geen enkele verklaring waarom deze grote houders hun BTC van exchanges hebben teruggetrokken. Wel suggereert de grafiek in figuur 9 dat whales Black Thursday mogelijk hebben gebruikt om onderaan te komen. Ze nemen hun bitcoin vervolgens op om te ‘HODL’ voor de langere termijn in afwachting van de volgende bull run.”

De uitstroom van Bitcoin is in maart sterk gestegen. Bron: Glassnode

Eind maart zag de uitstroom van Bitcoin uit cryptocurrency-exchanges een grote piek. Dit viel samen met een toename van het aantal whales. Dit suggereert dat vermogende beleggers veel kochten voor de daling van 60% in Q1 2020.

Op de middellange termijn kan de terughoudendheid van whales om Bitcoin te verkopen of te verhandelen tegen de huidige prijsniveaus leiden tot een nieuwe opwaartse trend, aangevuld met een daling van de verkoopdruk.

 

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?