View of a large Tornado
Ethereum

“Aanval op Ethereum-mixer Tornado Cash is pas het begin”

Sinds de Amerikaanse en Nederlandse aanval van maandag op Ethereum-mixer Tornado Cash, staat de DeFi-wereld voor een keuze: volgen we braaf de regels of kiezen we voor privacy? Als gevolg van het Amerikaanse verbod op Tornado Cash zijn tal van wallets en smart contracts op de zwarte lijst terechtgekomen.

De zwarte lijst

De zwarte lijst betekent dat het illegaal is voor Amerikanen om ze te gebruiken. In principe staat iedere wallet die Ethereum heeft ontvangen van Tornado Cash automatisch op de zwarte lijst. Tornado Cash is een privacy-applicatie die het mogelijk maakt om je sporen op Ethereum uit te wissen. De Amerikaanse overheid onderbouwde het verbod met het verhaal dat Lazarus Group, de Noord-Koreaanse hackers, de dienst gebruiken om gestolen crypto wit te wassen.

In totaal is Tornado Cash volgens het Amerikaanse minsterie van financiën gebruikt voor het witwassen van meer dan 7 miljard dollar aan crypto. Dat klopt echter niet helemaal, want niet iedereen die Tornado Cash gebruikt doet dat om geld wit te wassen. Volgens Elliptic is er inderdaad 7,6 miljard dollar door de app gestroomd, maar is er ‘slechts’ 1,5 miljard dollar witgewassen via Tornado Cash.

Vitalik Buterin gebruikte Tornado Cash

Tornado Cash was een populaire Ethereum-applicatie die zelfs door Vitalik Buterin is gebruikt om geld te doneren aan Oekraïne. Zo zie je maar dat privacy-tools er niet alleen maar zijn om slechteriken te helpen. “Zelfs als jouw overheid achter donaties aan Oekraïne staat, dan kan het een goed idee zijn om deze informatie niet bij de Russische overheid te laten belanden”, aldus Jeff Coleman van Counterfactual.

Het probleem met zwarte lijsten en Ethereum is dat iedereen jou in theorie Ether kan sturen via Tornado Cash. Veel influencers hebben na het verbod 0,1 Ethereum via Tornado Cash ontvangen en kunnen daardoor bepaalde applicaties niet meer gebruiken. Wat dat betreft lijkt de overheidsaanval op Tornado Cash pas het begin van de ellende te zijn.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen