Coinbase, crypto exchange
Exchange

Advocaat: Staking-programma Coinbase verschilt fundamenteel met Kraken

Het is je vast niet ontgaan dat de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van de Verenigde Staten, het staking-programma van Kraken besloot af te sluiten. In eerste instantie zorgde dat voor de angst dat het ook afgelopen was voor de staking-diensten van Coinbase. Volgens de hoofdadvocaat van Coinbase verschilt het staking-programma van hun beursplatform echter fundamenteel met die van Kraken.

‘De verschillen doen ertoe’

Paul Grewal, het hoofd van de juridische afdeling van Coinbase, gaf op 21 februari antwoord op vragen van aandeelhouders over het staking-programma van de beurs. “De staking-productien die wij aanbieden op Coinbase verschillen fundamenteel met de producten die werden omschreven in de aanklacht tegen Kraken. De verschillen doen ertoe”, aldus Grewal.

Het eerste belangrijke punt is volgens Grewal dat gebruikers van Coinbase te allen tijde eigenaar blijven van de cryptocurrency’s in het staking-programma. In de gebruikersvoorwaarden, die Coinbase op 15 december voor het laatst wijzigde, staat dat Coinbase het staken enkel faciliteert, maar niet de controle krijgt over de assets.

Ook het feit dat Coinbase een beursgenoteerde onderneming is maakt volgens Grewal een groot verschil in de kwestie. Om die reden is Coinbase verplicht om “enorm transparant” te zijn over zijn financiële gezondheid. Dat waren volgens Grewal niet de enige redenen voor het fundamentele verschil in het programma van Kraken, ten opzichte van die van Coinbase.

Andere verschillen

In de aanklacht van de SEC tegen het staking-programma van Kraken staat ook dat gebruikers de controle over hun assets opgaven na deze in het programma te plaatsen. Investeerders kregen daarbij “buitengewone rendementen aangeboden” die volgens de SEC losstaan van de economische realiteit.

Ook had Kraken de mogelijkheid om ervoor te kiezen om helemaal geen rendementen uit te betalen, iets wat voor Coinbase niet mogelijk is volgens Grewal. In die zin verschilt het programma van Coinbase volgens Grewal fundamenteel met die van Kraken en lijkt het beursgenoteerde handelsplatform zich geen zorgen te hoeven maken over een verbod.

Op 13 februari sprak Grewal zich in een tweet ook al uit over staking-programma’s, die volgens hem niet als effect aangemerkt mogen worden. “Als ik sinaasappels kweek en ze zelf oogst, zijn de sinaasappels geen effecten. Als ik zelf sinaasappels kweek en ze oogst, met behulp van een loonwerker, zijn de sinaasappels nog steeds geen effecten”, aldus de hoofdadvocaat van Coinbase.

Exchange nieuws

BitFlyer Holdings neemt FTX Japan over en bereidt lancering van Crypto-ETF’s voor
Coinbase wil toegang tot privé-communicatie SEC voorzitter
Rho Markets herstelt van Oracle-fout: $7,6 miljoen aan stablecoins teruggegeven
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli