Regulatie Nieuws

SEC-commissaris laakt beslissing om crypto staking-functie Kraken te verbieden

Hester Pierce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, is het niet eens met de beslissing van haar eigen agentschap om het staking-programma van Kraken stop te zetten in de Verenigde Staten. In een verklaring van 9 februari met de titel “Kraken Down” haalt ze zelfs hard uit naar de SEC.

Niet efficiënt en niet eerlijk

In haar verklaring schrijft Pierce dat de manier waarop de SEC zijn macht gebruikt “niet efficiënt en geen eerlijke manier van handhaven” is voor een opkomende industire. “Vandaag sluit de SEC het staking-programma van Kraken en noemen ze dat een overwinning voor investeerders. Ik ben het daar niet mee eens en distantieer me van de beslissing,” aldus een duidelijke en harde Pierce.

In haar verklaring haalt Pierce ook uit vanwege het feit dat ze een programma afsluiten dat juist precies deed wat het beloofde. “Brute kracht gebruiken om mensen te vertellen wat het recht is in een opkomende industrie is geen efficiënte en eerlijke manier van reguleren. Verder wil ik zeggen dat staking-programma’s niet allemaal hetzelfde zijn,” zo gaat Pierce verder.

Met dat laatste zegt Pierce eigenlijk dat wetgevers de programma’s per stuk moeten beoordelen en ze zeker niet allemaal over één kam moeten scheren. Het is echter nog maar de vraag of deze uithaal van Pierce nog iets teweeg kan brengen voor Kraken, want de beslissing lijkt al genomen.

Lui en paternalistisch

Verder is de manier van handelen van de SEC lui en paternalistisch volgens Pierce. Paternalistisch betekent dat je iemands vrijheid beperkt, omdat je vindt dat dat in het belang is van die persoon. Je bent dus een soort overbeschermende ouder, die zich zorgen maakt om zijn kinderen die het eigenlijk allemaal prima zelf kunnen regelen.

Coinbase CEO en mede-oprichter Brian Armstrong is het eens met de uitspraken van Pierce. In een tweet van 9 februari laat hij weten dat het onzin is om van beursplatformen te verlangen dat ze hun staking-programma’s registreren. Vooral omdat daar momenteel geen duidelijk pad voor is.

Wederom ontbreekt het qua regelgeving dus aan duidelijkheid, iets waar Armstrong zich al vaker zorgen over maakte. Het gevolg van die onduidelijkheid is volgens Armstrong dat veel goede partijen naar het buitenland vluchten, waar ze die duidelijkheid wel krijgen.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin