Crypto prijs stijgt
Beurs

AEX koers bereikt met lichte plus nieuwe all-time high

De AEX koers klokt momenteel binnen op 902,49 punten en staat daarmee op een all-time high. Ondanks de hoge inflatie in Amerika, het gevaar op een recessie in Europa en de geopolitieke spanningen, slaagt de Amsterdamse beursindex erin om het positieve momentum vast te houden.

Uurgrafiek AEX. Bron: Tradingview

AEX heeft positief momentum te pakken

Ook de Moving Average Convergence Divergence (MACD) en de Relative Strength Index (RSI), twee belangrijke momentum-indicatoren uit de technische analyse, wijzen momenteel op het positieve momentum dat de beursindex te pakken heeft.

Renteverwachtingen Amerikaanse centrale bank. Bron: Tradingview

De laatste stijging van de AEX lijkt vooral het gevolg van de ineenstorting van de Amerikaanse rente voor het einde van 2024. In de bovenstaande grafiek zien we de renteverwachtingen van de futures-markt voor de rente die de Amerikaanse centrale bank aan het einde van 2024 hanteert.

Zoals je kunt zien dook deze aan het einde van afgelopen week naar beneden, om vervolgens weer voorzichtig te herstellen. Nu is het belangrijk dat deze lijn verder omlaag kruipt, want dat zou betekenen dat er meer renteverlagingen aankomen, wat in principe bullish is voor risico-assets als de AEX.

Meer volatiliteit op komst?

Opvallend is ook dat de AEX koers zijn sterke periode van stijgingen kon inzetten op het moment dat de MOVE index daalde. De MOVE index geeft aan hoeveel volatiliteit er is voor de obligatiemarkt. Een hogere MOVE is over het algemeen slechter voor de financiële markten, omdat dit impact heeft op het vermogen om kapitaal op te halen.

Nu zien we de MOVE weer voorzichtig opklimmen. Dat zou een tijdelijke opleving kunnen zijn, maar lagere scores zijn in principe beter voor de AEX. Een lage score betekent namelijk dat de volatiliteit voor Amerikaanse staatsobligaties laag is.

Een lagere volatiliteit voor staatsobligaties betekent dat ze betrouwbaarder zijn als onderpand voor leningen, waardoor er uiteindelijk meer kapitaal (liquiditeit) in het financiële systeem terechtkomt, wat positief is voor de AEX koers.

Beurs nieuws

AEX koers duikt omlaag – wat is er aan de hand?
AI tokens onderuit terwijl NVIDIA met 7% stijgt
AEX koers blijft vlak in aanloop naar beslissende inflatiedata
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017