Aex, Beurs

AEX koers blijft vlak en kan record niet breken

Het is woensdagmorgen en de AEX koers is er nog niet in geslaagd om records te breken vandaag. Tot nu toe is het rustig op het Damrak in Amsterdam en handelt de grootste beursindex van Nederland op een “daling” van 0,02%.

Bijzondere prestaties AEX in 2024

Ondanks het feit dat de AEX de laatste tijd wat moeite lijkt te hebben om echte koerssprongen te maken, blijft het jaar 2024 bijzonder voor de Amsterdamse beurs.

Tot nu toe wist het de Amerikaanse beursindices namelijk heel sterk te volgen. De Nasdaq staat op een stijging van 20,34% terwijl de AEX het met 18,53% doet en daarmee de S&P 500 en zijn 15,69% voorblijft.

Niet lang geleden was de AEX nog de beste van de drie in 2024. Daar is de laatste weken echter verandering in gekomen, nadat de NVIDIA koers verder explodeerde en de chipmaker zich opwerkte tot het grootste bedrijf ter wereld qua market cap.

Als gevolg daarvan is de AEX inmiddels “ingehaald” door de Nasdaq als je kijkt naar de stijgingen op jaarbasis.

AEX verliest op de lange termijn

Zoomen we verder uit dan 2024? Dan ziet het plaatje er minder gezellig uit voor de Amsterdamse AEX.

In dat geval is de Nasdaq de grote winnaar. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat de Nasdaq zich focust op techbedrijven. Zo zagen we ook in 2000 een behoorlijke piek tijdens de DOTCOM-bubbel.

Je kunt ook zien hoe lang het duurde voordat de Nasdaq weer boven dat niveau zat. Het duurde na die piek ongeveer 15 jaar voordat mensen die destijds kochten weer breakeven waren.

Zou dat nu ook kunnen gebeuren met de AI-hype?

Beurs nieuws

AEX koers duikt opnieuw omlaag – waar eindigt de daling?
Google-moederbedrijf Alphabet meldt winststijging van 28,6% in tweede kwartaal 2024
AEX koers groen, maar niet overtuigend
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten
Elon Musk: Amerika gaat failliet