aex
Beurs

AEX koers herstelt in cruciale week voor de beurs

De Amsterdamse AEX is de week van 22 april goed begonnen met een een stijging van 0,93%. Na de teleurstellende vorige week, waarin onder andere chipmaker ASML de beurs flink omlaag trok, is het vandaag Prosus dat met een stijging van 5% de show steelt.

Er staan deze week echter een hoop cruciale macro-economische datapunten op het programma, waardoor volatiliteit gegarandeerd lijkt.

Komende vrijdag cruciaal voor de AEX

Het is je vast niet ontgaan dat de inflatie in de Verenigde Staten hoger uitkwam dan gedacht (en gehoopt). Als gevolg daarvan zijn de verwachtingen voor renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank op de lange baan geschoven en krijgen we waarschijnlijk pas in september de eerste renteverlaging van de Federal Reserve.

Dat staat in schril contrast met de 6-7 renteverlagingen die aan het begin van 2024 nog verwacht werden. Als de situatie zo blijft als nu, dan verwacht de markt voor dit jaar slechts één renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank.

Wat dat betreft wordt vrijdag cruciaal voor de financiële markten, want dan staat namelijk de favoriete inflatiemeter van die Amerikaanse centrale bank op het programma. Het gaat om de Core PCE prijsindex en vooralsnog zijn de verwachtingen over die inflatiemeter niet fantastisch.

Zodoende kan een meevaller op vrijdag de koersen met groene cijfers het weekend insturen, maar is de kans op het tegenovergestelde ook aanwezig. Om die reden lijkt vooral komende vrijdag van belang voor de AEX koers.

Veel onzekerheid op de beursvloer

We hebben in Amerika dus te maken met een oplopende inflatie, terwijl ook de geopolitieke spanningen op meerdere fronten oplopen. Alles bij elkaar zorgt dat wereldwijde voor een hoop onzekerheid op de financiële markten en dat komt ook de Amsterdamse AEX niet ten goede.

Vooral techbedrijven hadden het de afgelopen weken lastig om overeind te blijven. Waar de chipsector lange tijd de grote ster van de beurs was, kreeg die de afgelopen weken ook klappen te verwerken.

Niet alleen het Nederlandse ASML donderde omlaag, maar ook NVIDIA zit in de problemen.

Het is te hopen dat de techbedrijven (en Bitcoin) snel een bodem vinden, want anders kan het nog weleens een zuur tweede kwartaal van 2024 worden. Al is het na de extreem goede resultaten van de afgelopen maanden ook niet vreemd dat de markt even op adem moet komen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Tech nieuws

Man aangeklaagd voor maken van nep-Biden Robocalls met AI
Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high
Baidu CEO: nog 20 jaar tot kunstmatige algemene intelligentie
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017