AEX
Aex, Beurs

AEX koers in het groen, Bitcoin in de problemen

De AEX koers is de nieuwe week in het groen begonnen, terwijl de Bitcoin koers nog altijd in de problemen zit. Bitcoin staat vandaag weer op een daling van ruim 1% en lijkt de steun op 62.000 dollar te verliezen. Op het Damrak in Amsterdam zijn minder problemen, want de AEX is vandaag met een stijging van 0,35% aan de nieuwe week begonnen.

Kan de AEX een nieuwe all-time high halen?

De grote vraag is of de AEX het in zich heeft om deze week een nieuwe all-time high op de borden te zetten. Daar is het nog redelijk ver van verwijderd met de huidige koers van 928 punten. Veel zal afhangen van de macro-economische data uit de Verenigde Staten die voor deze week op het programma staat.

Zo krijgen we deze week nieuwe cijfers met betrekking tot de economische groei in Q2 2024 voor de Amerikaanse economie. Daarnaast staan op donderdag de wekelijkse werkloosheidsclaims op het programma en volgt vrijdag nog de PCE Price Index – de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve.

Voor de AEX en de rest van de financiële markt is het belangrijk dat de Amerikaanse economie iets zwakker is dan verwacht. Dat kan in theorie de renteverlagingen van de Federal Reserve naar voren schuiven, zodat we in september al de eerste verlaging krijgen.

Mocht dat gebeuren, dan is de kans aanwezig dat we 2024 met twee renteverlagingen eindigen, in plaats van de schamele ene renteverlaging die de Federal Reserve nu zelf verwacht.

Opvallende zwakte van Bitcoin

Met name de zwakte van Bitcoin is op dit moment opvallend te noemen. De grote aandelenindices van de wereld doen het namelijk goed en de marktrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is behoorlijk gedaald.

Sinds de lagere inflatieprints van deze maand is de marktrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties behoorlijk gedaald (oranje). Normaal gesproken is dat bullish voor de Bitcoin koers, maar ook Bitcoin is stevig gedaald deze maand.

Dat is opvallend, omdat de AEX over diezelfde periode een stijging van ruim 1% in de boeken wist te zetten. Zijn investeerders het vertrouwen aan het verliezen in het vermogen van Bitcoin om te blijven verbazen of komt de digitale munt straks nog overtuigend terug?

Beurs nieuws

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika
MicroStrategy kondigt aandelensplitsing van 10 tegen 1 aan
AEX koers opent met stijging en nadert zijn all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen