Aex

AEX koers opent vlak op cruciaal moment

De AEX koers opent vandaag vlak en staat op een bescheiden stijging van 0,10%. Vijf dagen geleden wist de Amsterdamse beursindex nog een all-time high op de borden te zetten, maar het momentum lijkt nu te verminderen. Komende donderdag kan weleens cruciaal worden voor de toekomst van de AEX in 2024.

AEX koers van de afgelopen 30 dagen. Bron: Tradingview

Cruciale dagen voor de AEX

Hoewel de AEX een Amsterdamse beursindex is, bijven de Amerikaanse economie en het beleid van de Federal Reserve een belangrijke rol spelen in het koersverloop.

Zodoende belooft komende donderdag een hele belangrijke dag te worden voor de AEX. Dan is het namelijk weer tijd voor de consumentenprijsindex (CPI) van de Verenigde Staten.

Die moet omlaag, zodat de Federal Reserve kan beginnen met het verlagen van de rente. Na een valse start van 2024, met een inflatie die in Q1 plotseling begon te stijgen, zien we nu eindelijk vooruitgang op dit vlak.

Als daar donderdag de bevestiging van komt, dan zal de Federal Reserve mogelijk in september al de eerste renteverlaging doorvoeren en kunnen we 2024 met 2 (of misschien zelfs 3) renteverlagingen eindigen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Objectief gezien zou een renteverlaging van 0,25% in september het verschil niet moeten maken. Dat is dan ook het argument van veel economen, die roepen dat de markt dit soort beslissingen veel meer gewicht geeft dan ze zouden moeten hebben.

Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar de markt beweegt zich ook op basis van het geldende narratief.

De afgelopen maanden was dat narratief er vooral eentje van pessimisme over de inflatie en de renteverlagingen van de Fed. Nu zien we dat verhaal omdraaien en daar kan komende donderdag aan bijdragen.

Als we een lage inflatiescore zien, dan kan dat voor het optimisme zorgen dat nodig is om ook de tweede helft van 2024 heel bullish te maken voor de AEX en de rest van de financiële markt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika
MicroStrategy kondigt aandelensplitsing van 10 tegen 1 aan
AEX koers opent met stijging en nadert zijn all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen