AEX
Beurs

AEX koers zakt omlaag na all-time high van gisteren

De Amsterdamse AEX bereikte gisteren een nieuwe all-time high, viel vervolgens hard naar beneden en is nu voorzichtig aan het herstellen. Voor vandaag staat er een stijging van iets meer dan 0,20 procent op de borden in Amsterdam. Wat dat betreft hebben de bulls de touwtjes nog steeds in handen.

5-minuten grafiek AEX. Bron: Tradingview

Belangrijk moment voor de beurs

We zitten in een belangrijke fase voor de Amsterdamse AEX. Na het bereiken van de all-time high is het cruciaal voor de beurs dat we wereldwijd een positief sentiment houden.

Daarvoor lijken snelle renteverlagingen of in ieder geval het uitzicht daarop belangrijk. Afgelopen week daalden de renteverwachtingen in Amerika behoorlijk, nadat de Amerikaanse centrale bank aangaf dat zij ondanks de inflatie dit jaar nog enkele renteverlagingen verwachten.

Daarbij verzwakte afgelopen vrijdag de Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor de rentes verder daalden en de koersen bleven klimmen. Nu zien we de rente weer voorzichtig stijgen, waardoor de financiële markten wat onder druk komen te staan.

Amerikaanse rente eind 2024 (oranje) versus bitcoin. Bron: Tradingview

Met name de Bitcoin koers heeft daar op dit moment last van en ook de Amerikaanse beurzen lijken hier gebukt onder te gaan. Wat dat betreft kan komende week weleens cruciaal worden voor de markten.

Cruciale week op komst voor de markt

Volgende week belooft een volatiele te worden voor de AEX koers en de rest van de financiële markten. Dan staat er namelijk weer Amerikaanse inflatiedata op het programma.

Voor de markt zou het fantastisch zijn als die lager binnenkomt dan verwacht, want dan is de kans aanwezig dat de koersen opspringen. Een lager dan verwachte inflatie betekent immers dat we sneller kunnen beginnen met het verlagen van de rentes, wat positief is voor risico-assets als Bitcoin en de AEX.

Deze week staat er weinig spannends meer op het programma, behalve wat belangrijke data van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Als die zwakker binnen zou komen dan verwacht, dan kan dat ook weer een boost opleveren voor de koersen van financiële assets.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

GameStop koers zakt 26% na plan om 45 miljoen aandelen te verkopen
AEX koers opnieuw in het rood – weerstand voor de bulls
Reddit-aandeel stijgt met 12 procent na deal met OpenAI
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?