amerika
Regulatie

Amerikaanse economie groeit met 2,9 procent, wat betekent dit voor Bitcoin?

Gisteren maakt de Verenigde Staten de voorlopige groei van het bruto binnenlands product voor Q4 2022 bekend. Die kwam uit op een verrassende stijging van 2,9 procent, terwijl de verwachtingen van de meeste economen op 2,6 procent lag. Daarmee groeide de Amerikaanse economie dus harder dan verwacht.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De vraag is natuurlijk wat dit precies betekent voor Bitcoin. In eerste instantie nog niet zoveel, behalve dat het voor de Amerikaanse centrale bank goed nieuws is dat de economie blijft groeien. Zij hebben ons vorig jaar immers 4,25 procent aan renteverhogingen voorgeschoteld. Normaal gesproken zou dat een economie behoorlijk veel pijn doen, maar tot op heden voelen we er in die zin nog heel weinig van.

Dat is opvallend, want de meeste experts hadden een ander scenario voorzien. Nu is het te hopen dat de inflatie langzaam terugvalt naar de doelstelling van 2,0 procent. Als dat lukt en een recessie uitblijft, dan bestaat er een kans dat financiële assets het ook weer goed zullen doen. Zodra de inflatie terug is bij de doelstelling van 2,0 procent, dan kan de rente namelijk ook weer wat omlaag. Een lagere rente is op zijn beurt weer goed voor de koersen van financiële assets.

Bitcoin reageerde niet echt

Overigens reageerde Bitcoin niet echt op de Amerikaanse cijfers. Net als gisteren handelt de koers vandaag ook rond de 23.000 dollar. Het kan natuurlijk zijn dat Bitcoin momenteel even op adem komt na de fantastische eerste weken van het nieuwe jaar. Aan de andere kant is het ook een mogelijkheid dat er wederom sprake was van een bearmarkt rally.

Alles hangt af van de verdere ontwikkeling van de Amerikaanse economie en de inflatie. Een belangrijke indicator voor de Amerikaanse economie zijn de werkloosheidsclaims. Die vielen op donderdag weer wat terug, waardoor ook de arbeidsmarkt nog gigantisch sterk blijft. De werkloosheid ligt in de Verenigde Staten echt op een historisch laag punt, waardoor het lastig is om van een recessie te spreken.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
PlanB: Bitcoin koers kan gigantisch stijging maken tot $500.000
Australië bereikt mijlpaal van 1.000 actieve crypto-geldautomaten
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?