Appstore icoon
Blockchain

Apple dreigt gedecentraliseerde sociale media-app Damus te verwijderen

Apple dreigt de gedecentraliseerde sociale media-app Damus te verwijderen vanwege de “zaps”-functie waarmee gebruikers bitcoin kunnen verdienen. Damus heeft 14 dagen om een update in te dienen die voldoet aan het beleid van de App Store, anders wordt de app verwijderd. Dit kan een zware klap zijn voor bitcoin-applicaties die het Lightning-netwerk willen innoveren.

Apple dreigt Damus-app te verwijderen vanwege “zaps”-functie

Apple heeft de ontwikkelaars van de gedecentraliseerde sociale media-app Damus een waarschuwing gegeven. Het tech-bedrijf heeft aangekondigd dat de app van zijn platform zal worden verwijderd, tenzij er een update wordt uitgebracht die voldoet aan het beleid van Apple.

Volgens een tweet van het Damus-project heeft Apple het volgende medegedeeld: “Om ervoor te zorgen dat uw app beschikbaar blijft in de App Store, verzoeken wij u vriendelijk om binnen 14 dagen na ontvangst van dit bericht een update in te dienen.” Apple voegde eraan toe: “Indien wij niet binnen 14 dagen een update ontvangen die voldoet aan de richtlijnen van de App Store Review, zal uw app uit de verkoop worden gehaald.”

De waarschuwing heeft te maken met de “zaps”-functie van Damus, waarmee gebruikers bitcoin kunnen verdienen door middel van posts. Het Nostr-protocol, waarop Damus is gebaseerd, omschrijft de zaps als “tips (fooien) die met de snelheid van het licht over het Lightning-netwerk worden verzonden, zonder transactiekosten.”

Damus heeft een Layer 2 Lightning Network-widget geïntegreerd, waardoor bitcoinbetalingen en tips direct op het platform kunnen worden uitgevoerd.

“Apple heeft opgemerkt dat uw app gebruikers in staat stelt om ‘tips’ te versturen die gerelateerd zijn aan het ontvangen van content van digitale makers, en dit gebeurt via een ander mechanisme dan in-app aankopen”, aldus Apple. Het bedrijf voegde toe: “Hoewel tips of donaties optioneel kunnen zijn, moeten ze, indien ze verband houden met het ontvangen van digitale content, gebruikmaken van in-app aankopen in overeenstemming met richtlijn 3.1.1.”

Zaps-functie bedreigt toekomst Damus in de App Store

Volgens William Casarin, hoofdontwikkelaar van Damus, zal de zaps-functie moeten worden verwijderd om de app in de App Store te behouden. Hij vertelde The Block dat dit waarschijnlijk zal gebeuren, maar als dat niet het geval is, zal de app in zijn huidige vorm worden verwijderd.

Damus benadrukt dat de app geen digitale goederen verkoopt of functies biedt voor de verkoop ervan. Het heeft eenvoudigweg een fooi-knop waarmee peer-to-peer-transacties, vergelijkbaar met Venmo of CashApp, worden gefaciliteerd.

“Als Apple besluit om de Damus-app te verwijderen, zal dit een doodsteek zijn voor bitcoin-applicaties die proberen te innoveren op het Lightning-netwerk,” aldus Damus.

Damus, dat is gebaseerd op het Nostr-protocol, werd in februari gelanceerd als “het sociale netwerk waar je controle over hebt”. Nostr is een gedecentraliseerd sociaal netwerkprotocol dat wordt ondersteund door voormalig CEO van Twitter, Jack Dorsey.

Blockchain nieuws

Neuralink start baanbrekende tests met hersenimplantaten bij verlamde patiënten
Bhutan wil een Bitcoin-miningfaciliteit van 600 Megawatt gaan ontwikkelen
Schaalbaarheid is geen probleem meer voor blockchain-technologie
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Kan je nog miljonair worden van Shiba Inu?
Shiba Inu’s Shibarium in de problemen na totale ineenstorting van activiteit