Argentinië Vlag
Stablecoin

Argentijnse presidentskandidaat stelt CBDC voor tegen inflatie in Argentinië

Sergio Massa, een Argentijnse presidentskandidaat, wil in een gedurfde stap een Central Bank Digital Currency (CBDC) introduceren om de voortdurende inflatiecrisis te bestrijden. Tegelijkertijd hebben rivalen zoals Javier Milei en Patricia Bullrich verschillende visies op Argentinië’s economische toekomst. Bijvoorbeeld, Javier Milei is bekend om zijn steun voor Bitcoin.

Krijgt Argentinië een CBDC?

Tijdens het presidentieel debat op 2 oktober beloofde de Argentijnse presidentskandidaat Sergio Massa, indien verkozen, een Central Bank Digital Currency (CBDC) te lanceren om de voortdurende inflatiecrisis van het land aan te pakken. “Inflatie is duidelijk een groot probleem voor Argentinië,” benadrukte Massa, die momenteel als minister van Economie dient.

Hij legde zijn strategie uit om de economische uitdagingen te adresseren: “We introduceren een digitale munteenheid in Argentinië, die we wereldwijd beschikbaar zullen maken voor alle Argentijnen. Hierbij implementeren we ook een witwaswet waardoor mensen met vermogen in het buitenland dit kunnen gebruiken zonder extra belastingdruk.”

Daarnaast verwees Massa naar het idee van overstappen naar de Amerikaanse dollar. Hij benadrukte het belang van het behouden en bevorderen van de Argentijnse munteenheid: “Dollarisering behoudt juist de aantrekkingskracht van de dollar. We moeten patriottisch zijn, onze nationale munt verdedigen en haar gebruik stimuleren, in plaats van te vertrouwen op de Amerikaanse dollar.”

De algemene verkiezingen in Argentinië zijn gepland voor 22 oktober.

Verkiezingspeilingen en kandidaatstandpunten

Uit twee van de drie voornaamste peilingen blijkt dat Sergio Massa iets achterstaat op Javier Milei. Milei, die de voorverkiezingen in augustus won, staat bekend als een voorstander van Bitcoin en heeft zich uitgesproken tegen het concept van een centrale bank.

Argentijnse kiezersvoorkeuren in drie afzonderlijke peilingen
Argentijnse kiezersvoorkeuren in drie afzonderlijke peilingen. Bron: AS/COA.

Geografisch lijken de Argentijnse kiezers verdeeld in hun voorkeuren. Data van de Amerikaanse denktank AS/COA toont aan dat Massa waarschijnlijk de meeste steun zal ontvangen in de provincie Buenos Aires, waar 16,6 miljoen van de 46 miljoen Argentijnen wonen. Aan de andere kant geniet Milei meer steun in de landelijke gebieden.

Milei, een econoom en libertariër, heeft voorgesteld de Amerikaanse dollar te introduceren als de officiële munteenheid van Argentinië. Hij heeft zich altijd kritisch uitgelaten over centraal bankieren en belooft zelfs de centrale bank van Argentinië af te schaffen als onderdeel van zijn campagne. Hij beschouwt Bitcoin als een antwoord op wat hij noemt “centrale bankfraudeurs” en stelt dat de Argentijnse peso wordt gebruikt door politici om de bevolking te bedriegen door inflatie.

Patricia Bullrich, de derde voornaamste presidentskandidaat, heeft een andere visie. Als zij wordt verkozen, wil ze een valutaregime waarin zowel de Argentijnse peso als de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel worden geaccepteerd.

Waarde van de Argentijnse peso sinds 2003
Waarde van de Argentijnse peso sinds 2003. Bron: Google Finance.

De Argentijnse peso heeft sinds december 2023 meer dan 99% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloren. Deze scherpe daling is een indicatie van de ernstige devaluatie van de nationale munteenheid. Argentinië heeft momenteel een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld, met alleen Venezuela en Libanon die nog hogere cijfers rapporteren.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Stablecoin nieuws

Tether domineert 70% van de markt voor stablecoins
Rusland debuteert met grensoverschrijdende betalingen in Tether
Stablecoin bedrijf Tether bezit voor 2,4 miljard dollar aan Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers