BankofAmerica
Bitcoin

Bank of America heeft kritiek op Bitcoin

Een analist van de Bank of America, genaamd Francisco Blanch, veroordeelt Bitcoin en komt met veel kritiek op de digitale munt.


‘Bitcoin is nutteloos als opslagplaats voor rijkdom’

Bank of America-analist Francisco Blanch heeft Bitcoin veroordeeld als ‘uitzonderlijk volatiel’, ‘onpraktisch’ en een ecologisch rampzalige aanwinst die nutteloos is als waardeopslag of als afdekking tegen inflatie. Ook beweerde Blanch dat de cryptomunt een onpraktische betaalmethode is, omdat het slechts 1.400 transacties per uur kan verwerken. Hij vergeleek het met de 236 miljoen transacties die door Visa worden verwerkt.

Het rapport weerspiegelt de harde houding die traditionele financiële instellingen in de afgelopen jaren tegen crypto hebben ingenomen. Het staat in schril contrast met andere grote banken zoals Goldman Sachs en JPMorgan, die Bitcoin onlangs hebben omarmd.

Bitcoin’s vaste aanbod van 21 miljoen zal in de loop van de tijd onvermijdelijk de prijsgroei stimuleren. Blanch spreekt dit tegen en stelt dat de prijs van BTC wordt bepaald door vraag en aanbod. Hij beweert dat de fluctuerende vraag het enige is wat de prijs drijft, omdat het aanbod vaststaat.

Blanch verwierp ook het idee dat Bitcoin een ‘safe haven’ is. “Bitcoin is ook gecorreleerd met risicovolle activa, het is niet gebonden aan inflatie en blijft uitzonderlijk volatiel. Hierdoor is het onpraktisch als opslag van rijkdom of betalingsmechanisme”, aldus de onderzoeker van de Bank of America. Ook beweerde hij het volgende:

“Als zodanig is het belangrijkste argument om Bitcoin aan te houden niet diversificatie, stabiel rendement of inflatiebescherming, maar eerder pure prijsstijging, een factor die afhankelijk is van het feit dat de vraag van Bitcoin het aanbod overtreft.”

Veel investeerders houden zich voornamelijk bezig met rendement. Als zodanig kan de waardering van Bitcoin als het best presterende activum van de afgelopen tien jaar een tegengeluid zijn tegen deze kritiek.


Milieu-impact van Bitcoin is dramatisch

De percepties over de negatieve milieu-impact van Bitcoin kunnen een bedreiging vormen voor de toenemende acceptatie door bedrijven en instellingen. Dit is namelijk in strijd met de klimaat bewustheid waar aandeelhouders zich steeds meer op richten.

De Bank Of America stelt dat Bitcoin een hogere CO2-voetafdruk heeft dan elke andere menselijke activiteit. Het rapport schat dat het energieverbruik van Bitcoin de afgelopen twee jaar met meer dan 200% is gegroeid. Het is nu vergelijkbaar met Nederland, Griekenland en Tsjechië.

Bitcoin fans citeren vaak cijfers die suggereren dat Bitcoin-mining tussen 39% en 76% hernieuwbare energie gebruikt. Het rapport van BoA beweert echter dat driekwart van de mining plaatsvindt in China, waar meer dan de helft van de elektriciteit wordt geproduceerd door steenkool. Verder stelt het dat de helft van alle Chinese mining plaatsvindt in de provincie Xinjiang. Hier is 80% van de stroom afkomstig van steenkool.

Dit negeert echter de seizoensgebonden migratie van miners naar Sichuan om te profiteren van goedkope waterkracht tijdens het regenseizoen. Coinshares schat dat het eigenlijk de miners in Sichuan zijn die 50% – 66% van de wereldwijde hashrate voor hun rekening nemen.

De bank stelt dat stijgende prijzen de mining difficulty opdrijven. Dit draagt onverbiddelijk bij aan de koolstofuitstoot van Bitcoin-mining.

“De toenemende complexiteit van het systeem zorgt uiteindelijk voor een vicieuze cirkel van stijgende prijzen, stijgende hashpower, stijgend energieverbruik en uiteindelijk stijgende CO2-uitstoot.”


‘1 BTC kopen is alsof je 60 auto’s bezit’

De Bank Of America berekende dat een investering van $1 miljard in Bitcoin in de loop van een jaar dezelfde CO2-uitstoot veroorzaakt als 1,2 miljoen benzineauto’s. Dit betekent dat Tesla’s investering van $1,5 miljard gelijk staat aan het jaarlijks toevoegen van 1,8 miljoen benzineauto’s op de weg. Dit gaat tegen de hun milieuprestaties van elektrische auto’s in.

Ook ‘wholecoiners’ in de detailhandel bleven niet gespaard. De analist beweerde het volgende:

“Een aankoop van een enkele Bitcoin voor een prijs van ~$50.000 heeft een ecologische voetafdruk van 270 ton. Dat is het equivalent van 60 benzine auto’s.”

Blanch merkte daarnaast op dat 181 bedrijven te maken hadden met risico’s die verband houden met Bitcoin rond ” het witwassen van geld, corruptie, omkoping, fraude en inbreuken op de privacy van gegevens”. Ook vormen CBDC’s een enorme bedreiging voor Bitcoin op de lange termijn, vindt hij.

Het is belangrijk om te realiseren dat het BoA-rapport de mening van één analist weergeeft. De meningen binnen grote organisaties verschillen. Zelfs bij de over het algemeen pro-Bitcoin Goldman Sachs hebben sommige divisies soortgelijke kritiek op Bitcoin geuit. Andere divisies beschouwen Bitcoin als de toekomst.

Ook kunnen de klanten het niet eens zijn met de analyse. Uit de enquête van Bank of America in januari bleek dat ‘long gaan op Bitcoin’ de ‘meest drukke transactie’ van de maand was.


Bitcoin nieuws

De Amerikaanse overheid heeft nu $13,82 miljard aan Bitcoin
Aandelen Bitcoin miner Marathon Digital schieten 18% omhoog
Bitcoin bereikt mijlpaal: 1 miljard transacties uitgevoerd
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC