Blockchain

Bank of Canada gebruikt Kwantum Computer om adoptie van crypto’s te simuleren

De Bank of Canada is het land dat een kwantum computer gebruikt om scenario’s te simuleren waarin cryptocurrency en fiat-valuta naast elkaar kunnen bestaan. De kwantum computer kan in een half uur voltooien wat een gewone pc langer zou kosten dan een mensenleven.


1 Octiljoen scenario’s

Deze week bereikte de startup die het Canadese onderzoek leidde een mijlpaal: Ze kunnen meer dan 1 octiljoen mogelijke scenario’s in 30 minuten evalueren. Een octiljoen is een 10 gevolgd door 30 dertig nullen.

Het bedrijf (Multiverse) heeft de blockchain gegevens van stablecoin Tether gecombineerd met de openbare gegevens van 10 grote financiële instellingen. Ook overleggen ze met experts van twee grote Canadese banken om tot realistische parameters te komen. Op deze manier kan het bedrijf vrij realistische scenario’s berekenen voor de adoptie van cryptocurrencies.

Multiverse koos Tether voor zijn model omdat de stablecoin, opgericht in 2014, verschillende marktscenario’s had doorstaan in zijn acht jaar aan blockchain-gegevens.


Hoe kunnen fiat valuta’s concurreren met cryptocurrencies?

Uit de meeste scenario’s blijkt dat massale acceptatie van crypto’s door ‘niet instutionele bedrijven’ traag zal zijn. Dit omdat er kennis en kosten verbonden zijn aan het converteren van fiat valuta naar een digitale munt.

Verder was de kwantum computer in staat om te simuleren hoe banken zouden kunnen reageren op de als maar groeiende adoptie van cryptomunten. Dit zou kunnen door de overschrijvingskosten te verlagen om te concurreren met de zeer lage kosten van cryptotransacties.

Het onderzoek zelf heeft nog maar net de proof-of-concept-fase bereikt, dus er zijn nog geen implicaties voor de Canadese crypto-regelgeving. Maar de mogelijkheid om kwantumcomputermodellen te gebruiken om te simuleren hoe fiat en digitale valuta kunnen strijden om gebruik en acceptatie, is een grote sprong voorwaarts, zegt een medewerker van de Bank of Canada.

“We wilden de kracht van kwantumcomputing testen op een onderzoekscase die moeilijk op te lossen is met klassieke computertechnieken”, zegt Maryann Haghighi, directeur datawetenschap van de centrale bank. “De samenwerking heeft ons geholpen meer te weten te komen over hoe kwantumcomputing nieuwe inzichten kan bieden in economische problemen door complexe simulaties uit te voeren op kwantumhardware.”