Bank of international settlements, BIS
Stablecoin

Bank of International Settlements uit kritiek op stablecoins

Augustin Carstens, de grote baas van de Bank of International Settlements (BIS), claimt dat de gebeurtenissen van 2022 voor serieuze twijfels zorgen over de mate waarin stablecoins als geld kunnen fungeren. Hiermee verwijst Carstens uiteraard naar de implosie van Terra en zijn TerraUSD stablecoin. Maar dat is een soort stablecoin die je in principe niet kunt vergelijken met de stablecoins van Tether en Circle, die door fiatgeld en staatsobligaties gedekt zijn.

Angst voor stablecoins

Verschillende machtige entiteiten binnen de financiële wereld, waaronder de BIS en de Financial Stability Board (FSB), spraken nu al hun twijfels uit over stablecoins. Voor de FSB gaat het vooral om de bedreiging voor de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem. Op het moment van schrijven is de industrie voor stablecoins nog relatief klein, maar dat kan volgens dit machtige instituut snel veranderen.

Ook de BIS is angstig voor de ontwikkeling en opkomst van deze speciale soort munten. Carstens deelde eerder dat hij bang is dat stablecoins ervoor kunnen zorgen dat de macht over het monetair systeem kan wegsijpelen bij centrale banken en richting private entiteiten kan stromen door stablecoins.

Er zijn volgens Carstens echter ook lessen te trekken uit de opkomst van stablecoins voor beleidsmakers. “Stablecoins kwamen ook op, omdat ze technische mogelijkheden bieden die de traditionele vormen van geld niet bezitten”, aldus Augustin Carstens.

Experimenteren met nieuwe technologie

Het is volgens Carstens tijd dat centrale banken de nieuwe technologie omarmen en daarmee aan het werk gaan om het monetair systeem te verbeteren. Doen ze dat niet, dan is het naar zijn oordeel een kwestie van tijd voordat de private sector instapt en een deel van de macht overneemt.

In 2021 signaleerde de BIS al dat centrale banken over de hele wereld moesten beginnen met het onderzoeken van digitale valuta. Nu zijn er wereldwijd meer dan 100 jurisdicties die overwegen een digitaal equivalent van hun nationale valuta op de markt te brengen. Al zijn er nog weinig projecten die echt gestart zijn en een succesvolle mate van adoptie bereikten.

Stablecoin nieuws

Gaat Europa Tether (USDT) verbannen?
Eerste Goud- en Zilver-Stablecoins binnenkort gelanceerd op de XRP Ledger
PayPal breidt stablecoin PYUSD uit naar Solana-blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken