Wat zijn Stablecoins?

Stablecoins zorgen voor de verbinding tussen de fiatwereld en de cryptowereld. Het zijn digitale munten die qua waarde aan fiatmunten gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld aan de Amerikaanse dollar of de euro.

Voor actieve handelaren zijn stablecoins interessant omdat ze het mogelijk maken om aan de volatiliteit van crypto te ontsnappen. De cryptomarkt staat erom bekend grote sprongen en dalingen door te maken. Handelaren die een daling verwachten kunnen ervoor kiezen hun crypto te verkopen voor de meer stabiele stablecoins.

De naam stablecoins is wat ons betreft niet helemaal gelukkig gekozen. Stablecoin insinueert dat de waarde van de munt in kwestie stabiel is. Terwijl een stabiele munt in de praktijk niet bestaat. De euro en de dollar bewijzen op de lange termijn alleen maar waarde te verliezen. Op dagelijkse basis zijn ze meer stabiel dan Bitcoin, maar op de lange termijn bewijst Bitcoin tot nu toe een beter spaarmiddel te zijn. Omdat stablecoins op dagelijkse basis wat stabieler zijn dan de cryptomarkt zijn ze interessant voor handelaren. Op de lange termijn is het niet te adviseren om ze vast te houden.

Stablecoin

Wat is de toegevoegde waarde van stablecoins?

Als we de gewone euro en dollar al hebben, wat is dan precies de toegevoegde waarde van stablecoins? We kunnen immers al digitaal geld overmaken. Het duurde in eerste instantie vrij lang voordat stablecoins tractie kregen. Een gebrek aan transparantie, lange transactietijden, hoge kosten en beperkte toegang in vergelijking met andere cryptocurrency’s. Inmiddels zijn de meeste obstakels overwonnen en heeft de volledige markt voor stablecoins een market cap van grofweg 180 miljard dollar. De adoptie van stablecoins wordt momenteel met name gedreven door het gebruik in transacties in de zoektocht naar stabiliteit en in Decentralized Finance (DeFi).

Nieuwe financiële producten

Stablecoins geven gebruikers toegang tot een nieuwe generatie van financiële producten die voorheen alleen beschikbaar waren via traditionele banken. Deze producten vallen vaak binnen het DeFi-ecosysteem. Met name in landen waar mensen weinig tot geen toegang hebben tot financiële dienstverlening kan het decentrale alternatief interessant zijn. Bijvoorbeeld om een bankrekening te openen, maar ook op leningen af te sluiten of verstrekken.

Ook is het mogelijk om te sparen in stablecoins. Voor ons in het Westen is dat niet zo interessant, omdat onze munten relatief stabiel zijn. In ontwikkelingslanden is de realiteit vaak anders en hebben landen te maken met hoge inflatie. Neem bijvoorbeeld Zimbabwe, Turkije of Argentinië waar de inflatie de spuitgaten uitloopt. Wat het ook voor Westerlingen interessant kan maken is dat je vaak een relatief hoge rente ontvangt op stablecoins. Soms tot wel 20 procent op jaarbasis.

Stablecoins lenen met crypto als onderpand

Een andere gave toepassing voor stablecoins is dat je ze kunt lenen zonder dat je hiervoor je Bitcoin of andere crypto hoeft te verkopen. Je kunt je Bitcoin in onderpand geven en vervolgens op basis daarvan een lening afsluiten. Waar bij een hypotheek je huis als onderpand fungeert neemt in dit geval Bitcoin de functie van het huis over. De rente die je betaalt is afhankelijk van de vraag naar een bepaalde munt. Als de vraag groeit stijgt de rente en andersom. Zolang de waarde van je Bitcoin of ander onderpand op peil blijft is er niets aan de hand. Zakt de Bitcoin koers te heftig, dan moet je mogelijk extra bijleggen om te voorkomen dat ze je Bitcoin liquideren. Pas dus op dat je geen grote risico’s neemt, je bent hierbij immers met geleend geld aan het spelen. Er zijn een hoop mensen die te hebberig werden en met deze constructie grote sommen geld kwijtraakten.

Wat voor soorten stablecoins zijn er?

Niet iedere stablecoin is hetzelfde. In eerste instantie zou je verwachten dat een stablecoin die de waarde van de Amerikaanse dollar volgt ook door dollars gedekt is. Maar niets is minder waar. Er zijn een hoop andere interessante constructies te bedenken om een stablecoin tot leven te wekken. Op deze pagina bespreken we de vier meest voorkomende soorten stablecoins: fiat-gedekte, crypto-gedekte, grondstoffen-gedekte en algoritmische stablecoins.

Fiat-gedekte stablecoins

De meest populaire vorm van stablecoins zijn nog altijd de traditionele door fiatgeld gedekte munten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de digitale Amerikaanse dollar die 1 op 1 gedekt is door echte dollars. Het fiat-onderpand wordt in reserve gehouden door de uitgevende partij of een externe bewaarpartij. Daarbij is het belangrijk dat de verhouding 1 op 1 blijft, anders kan het bedrijf in de problemen komen met de dekkingsgraad. De grootste stablecoins in deze categorie zijn Tether (USDT), de Gemini Dollar (GUSD), True USD (TUSD) en Paxos Standard (PAX).

Crypto-gedekte stablecoins

Op basis van de naam heb je waarschijnlijk al een vermoeden over deze categorie van stablecoins. Door crypto-gedekte stablecoins werken op basis van smart contracts. Wil je bijvoorbeeld DAI-dollars hebben, dan moet je een bepaalde hoeveelheid crypto naar een smart contract sturen. In ruil daarvoor krijg je dollars terug. In feite leen je hiermee dollars met je crypto als onderpand. Om te voorkomen dat de dekking van de DAI of andere door crypto-gedekte stablecoins in de problemen komt is er altijd een buffer. Als je 100 dollar aan DAI wil hebben, dan moet je daar vaak 200 dollar aan crypto voor neerleggen. Natuurlijk krijg je die crypto weer terug zodra je de lening hebt afbetaald.

Grondstoffen-gedekte stablecoins

Een interessante categorie van stablecoins is de door grondstoffen-gedekte vorm van stablecoins. Hierbij moet je denken aan digitale munten die worden gedekt door metalen als goud en zilver of bijvoorbeeld olie. De meest bekende voorbeelden van door grondstoffen-gedekte stablecoins zijn Tether Gold (XAUT) en Paxos Gold (PAXG) die allebei, zoals de naam al doet vermoeden, door goud gedekt zijn.

Algoritmische stablecoins

Algoritmische stablecoins zijn munten die fiatgeld vertegenwoordigen, maar niet door fiatgeld gedekt zijn. De prijs van deze munten wordt volledig gereguleerd door smart contracts die de supply managen. Gaat de waarde te veel omhoog? Dan haalt het contract munten uit circulatie en andersom. Vaak hebben partijen die dit soort stablecoins aanbieden een reserve in bijvoorbeeld Bitcoin om de waarde van de munt te garanderen of in ieder geval meer zekerheid te geven. Terra met de LUNA token is hier een mooi voorbeeld van.

Dit was hem dan alweer! Jouw introductie in de wondere wereld van stablecoins. Een wereld die in eerste instantie wellicht iets minder interessant lijkt ten opzichte van Bitcoin en de rest van de cryptomarkt. Maar het stabiele broertje van crypto zorgt voor een koppeling met de fiatwereld die een hoop leuke mogelijkheden biedt. Tot nu toe lijkt het erop dat het concept stablecoins een grote toekomst te wachten staat.