Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Bank of Japan start eerste concepten voor digitale nationale valuta

De centrale bank van Japan, de ‘Bank of Japan’, heeft het eerste proof-of-concept voor een eigen nationale digitale valuta gelanceerd.


Uitgebreide test tot maart 2022

Dit is bekend geworden nadat het bedrijf een aankondiging op hun website gepubliceerd heeft. Naar verluidt zijn enkele kernfuncties en -kenmerken in begin 2021 al uitgebreid getest. Hierdoor kon de bank het eerste proof-of-concept beter onderbouwen. Nu zal dit proof-of-concept uitgebreid getest worden, waarna enkele basisfuncties volledig zullen moeten werken. Hierbij kan gedacht worden aan de uitgifte & distributie van de munten, de betaalmogelijkheden en eventuele aflossing van rente met een nationale digitale valuta. Verwacht wordt dat de test medio maart 2020 afgerond is.


Vertraging opgelopen

Oorspronkelijk had de Bank of Japan bekend gemaakt dat het rond oktober 2021 wou beginnen met het testen van een eigen digitale valuta. Hierbij is benoemingswaardig dat de bank benadrukte dat ze geen directe plannen hebben om een nationale digitale valuta uit te geven. Echter is het nog steeds belangrijk om bereid te zijn om op een ‘gepaste’ manier, door veranderingen in de omstandigheden, hier nu op terug te komen. Zo bieden dergelijke digitale valuta’s bijvoorbeeld een enorm efficiënte manier voor de algemene betalings- en afwikkelingssystemen.

Naar verluidt verwacht de bank dat nadat de tweede testfase van de pilot afgerond zal zijn, ze kunnen starten met betalingsdienstaanbieders en eindgebruikers. Deze fase is bedoeld om aanvullende functies te implementeren.

Onlangs heeft de Bank of Japan de oprichting aan van het Verbindings- en Coördinatiecomité bekend gemaakt. Dit comité is bedoeld om samen te werken met zowel de particuliere sector als de zakelijke sector in de aankomende pilots.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten