Newsbit

Ethereum (ETH) Rendering

Berlin Hard Fork gaat live en zal torenhoge Ethereum kosten verlagen

Ethereum (ETH) Rendering
TimeCoin Special Token Sale Banner

De Berlin hard fork, een software-upgrade voor het Ethereum blockchain-netwerk, bevat vier Ethereum Improvement Proposals.


Hoge transactiekosten

De vraag naar het Ethereum-netwerk stijgt naarmate steeds meer mensen het platform gebruiken. Soms gebruiken zo veel mensen het platform dat het netwerk niet de capaciteit heeft om hun transacties snel genoeg te verwerken. Het resultaat: de gemiddelde transactiekosten op de Ethereum blockchain hebben nog nooit zo hoog gelegen. Dit komt doordat mensen steeds hogere premies betalen om hun transacties te laten slagen.

Maar dit probleem gaat opgelost worden. De zogenaamde Berlin hard fork, die vandaag plaatsvond toen het netwerk bloknummer 12.244.000 bereikte, zou de transactiekosten op zijn minst enigszins moeten verlagen.

Berlin is een netwerkupgrade die wijzigingen aanbrengt in de Ethereum-software. Iedereen die een Ethereum-nade beheert of ETH-tokens gebruikt, moet zijn software bijwerken.


Ethereum Improvement Proposals

De upgrade omvat vier Ethereum Improvement Proposals (EIP’s). Deze zijn gemaakt door gebruikers en geïntegreerd in de code van de blockchain door kernontwikkelaars. Het omvat EIP-2565, die sommige gaskosten (lees: transactiekosten) algoritmisch verlaagt, en EIP-2718, waarmee mensen hun transacties kunnen combineren.

De andere twee EIPS zijn beide afkomstig van Martin Swende en Ethereum-oprichter Vitalik Buterin. EIP-2929 verhoogt de transactie kosten om de verwerkingstijden te versnellen en denial-of-service-aanvallen (ddos) te beperken. Deze stijgingen worden echter gedeeltelijk gecompenseerd door EIP-2930, een voorstel dat helpt het risico van gebroken smart contracts te verminderen.

Wat niet is opgenomen in Berlin is EIP-1559. Dit is het controversiële voorstel dat het totale aanbod van ETH zal verminderen. Op dit moment hebben miners enigszins controle over de netwerkkosten. Als EIP-1559 wordt opgenomen in de software van de blockchain, worden de kosten bepaald door het netwerk en vervolgens gebrand. Miners blijven blokbeloningen ontvangen in de vorm van vers geminede ETH.

Verschillende mining pools zijn niet blij met deze verandering, aangezien het niet goed is voor hun winst. Tot de London hard fork in juli kan bepaald worden of de voorstanders gelijk hebben en of de verandering zal zorgen dat de prijs van ETH voldoende verhoogd wordt om de miners te kalmeren.


Record aan gemiddelde transactiekosten

Transactiekosten voor Ethereum lagen gedurende het grootste deel van de levensduur van het netwerk onder de $4. Ze begonnen vorig jaar echter flink te stijgen, toen de interesse in DeFi’s explosief steeg. Op 23 februari dit jaar stegen de gemiddelde transactiekosten boven de $38. Ze zijn sindsdien gedaald tot ongeveer de helft.

Ethereum transactie kosten – Bron: Etherscan

Dat is zowel slecht als goed nieuws voor netwerk. Enerzijds geeft het aan dat ontwikkelaars op het netwerk bouwen en dat mensen geïnteresseerd zijn in de applicaties. Anderzijds betekenen de vergoedingen dat elke transactie – van het verzenden van geld tot het bieden op NFT’s – moet worden getimed om samen te vallen met minder verstoppingen.

Ethereum 2.0, het proof-of-stake-netwerk dat in ontwikkeling is, zou het probleem van de gaskosten bijna volledig moeten oplossen door shard chains te creëren. Deze werken als zijstraten en zullen verstoppingen wegnemen en het netwerk sneller maken. Bij uitbreiding zouden de vergoedingen moeten dalen naarmate het infrastructuuraanbod toeneemt. Berlin zal niet zo’n drastische verbetering zijn, maar het is een begin.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top