Regulatie

Biden plant uitvoeringsbesluit om crypto aan te pakken

Het Witte Huis is bezig met de voorbereiding van een uitvoerend bevel gericht op cryptocurrency. Dit is volgens verschillende niet bij naam genoemde bronnen geciteerd door Bloomberg.


In het rapport werd de potentiële order beschreven als onderdeel van de poging van de regering Biden om een overheidsbrede aanpak op te zetten voor het reguleren van de relatief nieuwe sector. Het Bloomberg-rapport suggereerde dat de nadruk van een order zou liggen op het opdragen van federale agentschappen om onderzoek te doen en aanbevelingen te doen:

“De voorgestelde richtlijn zou de federale agentschappen opdragen om relevante gebieden van crypto te bestuderen en aanbevelingen te doen. De richtlijnen moeten raken aan financiële regelgeving, economische innovatie en nationale veiligheid. Dit zeiden de mensen, die vroegen om niet bij naam genoemd te worden terwijl ze plannen bespraken die nog in beraad zijn. Het kader zou een reeks bureaucratieën raken. Namelijk het ministerie van Financiën en financiële regelgevers tot het ministerie van Handel, de National Science Foundation en nationale veiligheidsagentschappen.”

Het rapport merkte verder ook op dat het niet duidelijk is dat het Witte Huis ermee door zal gaan. In plaats daarvan misschien meer informele maatregelen zal nastreven om hetzelfde doel te bereiken, ondanks een ontwerp van de order die onder verschillende departementen heeft gecirculeerd.

Het gerucht van deze order komt op een moment dat veel afdelingen van de Amerikaanse overheid ongekende aandacht besteden aan de crypto-sector. Dit omvat de Securities and Exchange Commission, de Federal Reserve, en het ministerie van Justitie. De instanties hebben allemaal verklaringen afgelegd. Een aantal hebben rapporten aangekondigd met betrekking tot crypto.


Onmacht van de president

President Biden kan geen nieuwe wetten schrijven over cryptocurrency. Dat is namelijk het voorrecht van het Congres. Maar hij kan uitvoerende orders gebruiken om aanzienlijke macht uit te oefenen over verschillende agentschappen. Dit kan hij doen door middel van hen op te dragen bepaalde activiteiten voorrang te geven boven andere. Ook kan Biden richtlijnen geven met betrekking tot wetshandhaving.

De grotere strategie zal waarschijnlijk duidelijk worden in de komende weken. Dit kan gaan gebeuren als regeringsfunctionarissen meer van hun kaarten laten zien betreffende de Amerikaanse crypto-prioriteiten. Hetzelfde geldt voor het witte huis. Terwijl de crypto-industrie al lang smeekt om duidelijkere regels over wat legaal is onder de Amerikaanse wetgeving, kunnen de regels, wanneer en als ze er komen, schadelijk blijken voor de industrie. De negatieve gevoelens over crypto die veel topambtenaren hebben geuit is de oorzaak.