Stablecoin

Bijna 500.000.000 USDT-tokens geslagen in afgelopen 36 uur

Over de afgelopen 36 uur, gedurende de rally van Bitcoin (BTC), heeft de Tether (USDT) Treasury bijna een half miljard nieuwe USDT-tokens geslagen. Hiernaast zijn meer dan 185 miljoen tokens naar exchanges en andere adressen gestuurd.


150 miljoen tokens en 300 miljoen tokens geslagen

Dit blijkt uit gegevens van de online cryptocurrency-tracker Whale Alert. Allereerst werden op 20 oktober 150 miljoen USDT-tokens geslagen. Vervolgens werd een dag later, op 21 oktober, nog eens 300 miljoen USDT-tokens geslagen.

Naar verluidt werd de eerste batch van nieuwe tokens net voordat de aankondiging van PayPal naar buiten kwam geslagen. Gedurende de prijsstijging van BTC die volgde werden nog een 300 miljoen tokens geslagen.


Beschuldigingen van marktmanipulatie

Het bedrijf werd allereerst beschuldigd van marktmanipulatie door deze enorme hoeveelheden extra tokens uit te geven. Deze beschuldigingen zijn echter snel weggenomen doordat beide transacties door de CTO van Tether, Paolo Adoino, erkend zijn als niet-uitgegeven. Niet-uitgegeven tokens dienen bij Tether enkel en alleen als voorraadaanvullingen. De tokens zijn uitgegeven op het netwerk van Tron (TRX).

Sinds de tokens geslagen zijn, zijn in 15 verschillende transacties een totaalbedrag van bijna 186 miljoen USDT-tokens naar exchanges gestuurd, waaronder ook Bitfinex en Huobi. Het grootste gedeelte (circa 70%) hiervan zou richting de cryptocurrency exchange Binance gegaan zijn.


Prijsstijging van Bitcoin

Dit soort grote uitgiften van grote blockchains, zoals bij Tether het geval is, worden vaker in verband gelegd met de prijsstijgingen die vaak volgen. Dit leek dit keer weer te gebeuren; 1 BTC wordt op het moment dat dit artikel gepubliceerd is verhandeld voor circa $12.970. De vraag is dan ook of de uitgifte de rally leidt of beantwoordt op de vraag naar deze tokens vanuit de markt.

Sinds het begin van 2020 is de marktkapitalisatie van Tether enorm gestegen, namelijk met ruim 400%. Hiermee is de marktkapitalisatie van de momenteel op-2-na grootste cryptocurrency tot ruim $15,9 miljard (circa €13,5 miljard).