DNB
Binance, Exchange, Regulatie

Binance Beëindigt Diensten in Nederland: Een Kijkje in de Complexiteiten van de Licentieaanvraag

De Nederlandsche Bank kan geen details delen over de registratiefouten van Binance vanwege de vertrouwelijkheidsvereisten van haar wetten.

Details over mislukte poging onduidelijk

De details achter de mislukte pogingen van Binance om zich te registreren voor een virtual asset service provider (VASP)-licentie in Nederland blijven onduidelijk. Dit komt mede door de vertrouwelijkheidsvereisten van de toezichtwetten van de Nederlandse centrale bank.

Op 16 juni kondigde Binance aan dat het per direct zijn diensten in Nederland zou beëindigen. Dit deed het nadat het geen goedkeuring had gekregen van De Nederlandse Bank (DNB). Vanaf 17 juli kunnen Nederlandse klanten alleen nog assets opnemen van het platform. Het handelenen in assets wordt vanaf de aankondigingsdatum stopgezet.

Binance beweerde dat het een uitgebreid registratieaanvraagproces had doorlopen om een VASP-licentie in Nederland te verkrijgen. Daarbij geeft het aan en dat ze alternatieve manieren hadden onderzocht om Nederlandse inwoners in het land van dienst te kunnen zijn. De beurs gaf aan dat het zijn inspanningen zou voortzetten om toestemming te verkrijgen om zijn diensten en producten toch in het land aan te kunnen bieden.

Tobias Oudejans is de persvoorlichter van DNB voor toezicht, fintech, cryptocurrencies, afwikkeling en betalingssystemen. Hij gaf aan dat de centrale bank geen verdere details kon delen over de registratie van Binance vanwege de wettelijke vereisten van de toezichtswetten.

Vanwege de vertrouwelijkheid zoals vereist door onze toezichtwetten, kunnen we niets uitweiden over ons toezicht op individuele instellingen of de mogelijke vergunningsprocessen waarin ze zich bevinden.

– Tobias Oudejans

Oudejans voegde daaraan toe dat DNB wilde benadrukken dat haar waargenomen stilzwijgen over deze specifieke toezichtuitkomst en soortgelijke kwesties ten onrechte kan worden toegeschreven aan een onwil om commentaar te geven. Echter geeft hij dus aan dat het noodzakelijk is door de Nederlandse wetgeving.

Een alternatieve route voor Binance

Binance zou zich daarmee hebben aangesloten bij een lijst van 35 bij DNB geregistreerde VASP’s. Dit omvat onder meer Coinbase Custody International, Coinbase Europe, eToro (Europe), BitPay en Bitstamp.

Oudejans zei dat de registratievereisten voor VASP’s in Nederland in lijn liggen met vergelijkbare vereisten voor andere financiële instellingen die onder het toezicht van DNB vallen. Deze zijn gebaseerd op de Nederlandse wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

De implementatie van de onlangs gepubliceerde Markets in Crypto-Assets-regelgeving (MiCA) van de Europese Unie zou Binance in 2024 een alternatieve route kunnen bieden om actief te zijn in Nederland. Zoals Oudejans uitlegde, zou de beurs toegang kunnen krijgen tot de Nederlandse markt als het aan de noodzakelijke vereisten heeft voldaan in andere EU-lidstaten.

Het is nog niet duidelijk op welke manier MiCA in Nederland zal worden geïmplementeerd, maar het lijkt er inderdaad op dat het een andere wet zal zijn dan de WWFT. Mogelijk ook op Europees niveau, waardoor geregistreerde entiteiten uit andere EU-landen toegang kunnen krijgen tot de Nederlandse markt.

– Tobias Oudejans

Binance heeft al aangegeven dat het haar inspanningen opvoert om volledig te voldoen aan de nieuwe wetten zoals uiteengezet in MiCA.

Binance kreeg in juli 2022 een boete van 3,3 miljoen euro opgelegd door DNB omdat het zonder goedkeuring in Nederland opereerde.

Ondertussen kreeg Coinbase in september 2022 groen licht van DNB. De Amerikaanse beurs is momenteel verwikkeld in een spraakmakende juridische strijd met de U.S. Securities and Exchange Commission over beschuldigingen dat het opereerde als een niet-geregistreerde effectenbeurs en makelaar

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Exchange nieuws

Crypto.com krijgt goedkeuring van Centrale Bank van Ierland als VASP
Ministerie van Financiën van Thailand trekt licentie van cryptobeurs Zipmex in
Coinbase Advanced: Het toonaangevende platform voor ervaren crypto traders
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken