Rechtszaak
Binance, Exchange

Binance maakt zich klaar voor strafrechtelijke vervolging

Een voormalige hoge pief van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) constateert dat Binance zich “duidelijk voorbereidt” op een crimineel strafproces in de Verenigde Staten. Het gaat om John Reed Stark, die de oprichter was van het Office of Internet Enforcement van de SEC, waar hij 11 jaar voorzitter van was.

De aanstelling van George Canellos binnen het juridische team van Binance, een man die voorheen namens overheden partijen aanklaagde, is volgens hem voldoende bewijs dat Binance een harde strijd verwacht.

Het zekere voor het onzekere

Op zich is het niet onlogisch dat Binance grof geschut in huis haalt om zich voor te bereiden op een mogelijk stevige strijd met de Amerikaanse autoriteiten. De SEC kondigde afgelopen week op maandag de rechtszaak tegen het beursplatform aan en Binance lijkt dat uiterst serieus te nemen.

Het kan ook zeker geen kwaad om een paar juridische zwaargewichten aan boord te hebben als je het tegen de Amerikaanse autoriteiten moet opnemen. Zelfs als het niet tot een crimineel proces komt is het nooit verkeerd om een goede verdediging te hebben.

“Cancellos heeft een zeldzame en speciale combinatie van vaardigheden, omdat hij zowel voor de SEC als voor het ministerie van Justitie werkte. […] Binance is duidelijk bezig met de voorbereiding op een strafrechtelijke vervolgen en blijft de beste advocaten ter wereld inhuren. Maar ik vraag me zelfs af of een combinatie van Ironman, Captain America en de Hulk Binance uit dit juridische drijfzand kunnen trekken”, aldus Stark.

Gevangenisstraf voor Changpeng Zhao?

Stark voorspelt zelfs dat het Amerikaanse ministerie van Justitie erop uit is om gevangenisstraffen uit te delen. Zou het dan kunnen dat Changpeng Zhao door de activiteiten van Binance.US achter de tralies komt? Dat lijkt op dit moment nog een beetje vergezocht, maar je weet het nooit.

Uiteindelijk hangt het allemaal af van de uitkomst van de zaak. De SEC klaagde Binance en zijn CEO Changpeng Zhao in ieder geval aan in een zaak die SEC-voorzitter Gary Gensler omschreven als een “uitgebreid web van misleiding, belangenverstrengeling, een gebrek aan transparantie en het bewuste omzeilen van de wet.”

Verder claimt de SEC dat Binance ongeregistreerde effecten verkocht, waaronder zijn eigen BNB token. Als gevolg daarvan zijn onder andere BNB en vele andere tokens hard onderuitgegaan op de markt. Cardano, Polygon en Solana zijn hier ook het slachtoffer van geworden.

Exchange nieuws

Crypto.com krijgt goedkeuring van Centrale Bank van Ierland als VASP
Ministerie van Financiën van Thailand trekt licentie van cryptobeurs Zipmex in
Coinbase Advanced: Het toonaangevende platform voor ervaren crypto traders
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen