BIS
Regulatie, Stablecoin

BIS deelt plan voor toekomst van CBDC’s

De Bank for International Settlements (BIS), de overkoepelende organisatie van centrale banken, heeft een plan vrijgegeven voor de toekomst van digitale valuta van centrale banken (CBDC’s). Deze handleiding kan centrale banken over de hele wereld helpen bij het ontwikkelen van hun eigen CBDC’s en bij het begrijpen van de voordelen en uitdagingen.

De tokenisatie van fiatvaluta volgens de BIS

In haar recente economische jaarverslag gebruikt de BIS terminologie uit de blockchain- en smart contract-industrie. Ze stelt dat de tokenisatie van fiatvaluta “veel potentieel heeft”, mits er een privaat gecontroleerd en verenigd systeem wordt geïmplementeerd.

Een verenigd grootboek zou de integratie van transacties kunnen verbeteren en programmeerbaarheid kunnen gebruiken om regelingen mogelijk te maken die momenteel niet haalbaar zijn. Zo zou het de reeks mogelijke economische uitkomsten kunnen vergroten.

Er kunnen meerdere grootboeken naast elkaar bestaan, elk met een specifieke toepassing. Deze kunnen met elkaar verbonden zijn via application programming interfaces (API’s) om interoperabiliteit en financiële inclusie te bevorderen.

BIS bekritiseert de crypto-industrie

De BIS gebruikt haar rapport ook om kritiek te uiten op de inspanningen van de crypto-industrie om gedecentraliseerde waardeoverdrachtssystemen te creëren. Volgens haar zijn deze systemen gebrekkig en niet geschikt als toekomst van geld, omdat ze het vertrouwensanker missen dat centrale banken bieden.

Revolutionaire blauwdruk voor een verenigd grootboek

De BIS stelt dat de pogingen van de banksector om geprivatiseerde en gecentraliseerde blockchain-systemen te creëren tot nu toe hebben geleid tot onsamenhangende ‘silo’s’ die niet in staat zijn om te communiceren en samen te werken.

De BIS beschouwt haar plan voor CBDC’s als “revolutionair”. Ze benadrukt dat het belangrijk is om een systeem te bevorderen dat banken wereldwijd in staat stelt om naadloos waarde over te dragen.

De belangrijkste elementen van het plan omvatten CBDC’s, getokeniseerde deposito’s en andere getokeniseerde claims op financiële en reële activa. Deze elementen zouden samenkomen in een vernieuwde financiële marktinfrastructuur – een ‘verenigd grootboek’.

Het potentieel van tokenisatie kan volledig worden benut binnen een verenigd grootboek. Het vertrouwen op het gezag van de centrale bank kan een dergelijk gedeeld platform aanzienlijk potentieel geven om de monetaire en financiële systemen te optimaliseren.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC