Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Bitcoin breekt zich langzaam los van de Amerikaanse Nasdaq 100

Als je al wat langer meeloopt in de crypto-wereld, dan heb je ongetwijfeld weleens gehoord over de correlatie tussen Bitcoin en de traditionele aandelenmarkten. Bijvoorbeeld de correlatief tussen Bitcoin en de Nasdaq 100, die het afgelopen jaar een hoogtepunt bereikte. Nu lijkt Bitcoin zich los te koppelen en zelfs uit te breken ten opzichte van de Nasdaq 100.

Wat betekent dit?

Een hoge mate van correlatie betekent simpelweg dat twee assets synchroon met elkaar bewegen. Als Bitcoin met 1 procent stijgt, dan volgt de Nasdaq vaak snel en andersom. Hetzelfde geldt uiteraard voor dalingen. De correlatie tussen Bitcoin en de Nasdaq 100 was hoog, omdat investeerders beide ‘assets’ op dezelfde manier beoordeelden. Zowel Bitcoin als de Nasdaq 100 (die vooral bestaat uit Amerikaanse tech-aandelen) werden aangemerkt als risico-assets.

Risico-assets zijn investeringen die het goed doen als de economie in een sterke fase zit en centrale banken een lage rente aanhouden, maar problemen hebben als dat niet het geval is. Nu zitten we in een mindere fase en halen mensen risico van tafel. Wat betekent dat ze geld uit risico-assets halen en in meer veilige investeringen als Amerikaanse staatsobligaties en zelfs dollars stoppen.

Bitcoin breekt uit

Nu lijkt er langzaam maar zeker een einde te komen aan de correlatie tussen Bitcoin en de Nasdaq 100. In theorie is Bitcoin ook helemaal geen risico-asset, want het netwerk staat compleet los van het financiële systeem. Centrale banken en overheden kunnen met geen mogelijkheid de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin aantasten. Bitcoin zal niet omvallen als het financiële systeem in de problemen komt.

De Bitcoin koers kan wel dalen, maar Bitcoin zelf zal blijven bestaan. Hetzelfde kunnen we niet zeggen van andere risico-assets en met name bedrijven in de Nasdaq 100. Als daar grote problemen ontstaan, dan is het heel goed mogelijk dat een deel van die aandelen compleet verdwijnt. Alles bij elkaar is het een veelbelovende ontwikkeling dat Bitcoin zich loskoppelt van de Nasdaq 100 en weer zijn eigen weg gaat.

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?