Bitcoin crash
Bitcoin

Bitcoin crasht na ‘sterk’ banenrapport Amerika

De Bitcoin koers hikte voor de publicatie van het banenrapport nog tegen de $72.000 aan, maar viel daarna als een baksteen omlaag. Om 14.30u Nederlandse tijd werd bekend dat de Amerikaanse economie 272.000 banen creëerde in april, terwijl een score van 180.000 stuks verwacht werd.

Het rapport leek in eerste instantie heel slecht voor Bitcoin en aandelen, maar de koers herstelt weer en daar zijn goede redenen voor.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Was het banenrapport niet zo slecht als hij leek?

Meteen na het banenrapport schoot de marktrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties omhoog. Waarom? Omdat een sterke banenmarkt en groei van de lonen zorgt voor een hogere inflatie. Dat neemt ruimte weg voor de Federal Reserve om de rente te verlagen.

Zodoende zagen we de rentes stijgen en Bitcoin dalen.

Ook de lonen stegen harder dan verwacht. Op maandbasis ging het om +0,4% versus +0,3%. Op jaarbasis stond er +4,1% vs +3,9% op de borden.

Met name de banengroei vormde een extreme verrassing. De onderstaande data van Bloomberg laat zien dat werkelijk niemand had ingezet op een groei van 272.000 stuks.

Bron: Bloomberg/Zerohedge

Maar was deze reactie van de markt wel terecht? Er zijn een aantal argumenten te verzinnen waarom het banenrapport juist zwakker is dan hij lijkt. Om die reden lijkt de Bitcoin koers nu ook weer te herstellen.

Als eerste werd de banengroei voor zowel maart als april naar beneden bijgesteld met 5.000 en 10.000 stuks. Daarnaast vertelt de Household Survey een heel ander verhaal over de ontwikkeling van de Amerikaanse banenmarkt in april.

Zo is er toch nog hoop voor Bitcoin.

Toch nog hoop voor Bitcoin

Als we de officiële cijfers en de Household Survey naast elkaar leggen, dan zien we het grootste gat in de geschiedenis. Dat kan twee dingen betekenen: 1) de overheid overdrijft de kracht van de banenmarkt of 2) er klopt niets van de Houshold Survey.

Bron: Zerohedge

Ook komt in het rapport terug dat de daadwerkelijke cijfers mogelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Zo zou het aantal full-time werkenden met 625.000 stuks gedaald zijn, terwijl er 286.000 part-times bijkomen.

Daarbij is het aantal Amerikaanse werknemers met 663.000 stuks gedaald, terwijl het aantal buitenlandse werknemers met 414.000 stuks is toegenomen. Het moge duidelijk zijn dat het officiële rapport een iets rooskleuriger beeld van de werkelijkheid geeft.

Wat dat betreft is het geen verrassing dat de Bitcoin koers nu alweer een beetje hersteld is van de eerste klap.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen