Newsbit

Turkije (Vlag)

Bitcoin crasht omdat Turkije crypto-betalingen gaat verbieden

Turkije (Vlag)

Cryptocurrencies mogen niet langer als betaalmiddel worden gebruikt, stelt de centrale bank van Turkije.


Verband met zwakke Turkse lira

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn spoedig verboden als een vorm van betaling voor goederen en diensten in Turkije. Eerder vandaag publiceerde de centrale bank van het land hier een bericht over.

De bank geeft als reden dat er mogelijke “onherstelbare” schade en aanzienlijke risico’s bij transacties met cryptocurrencies kan plaatsvinden. De nieuwe wetgeving treedt op 30 april in werking. De echte reden heeft echter te maken met de zwakte van de Turkse lira.

Cryptocurrencies zijn namelijk mateloos populair in het land omdat de Turkse lira te maken heeft met een enorme inflatie. De Turkse lira bereikte vorige maand bijna historische dieptepunten. Dit viel samen met een piek in de Turkse Google-zoekopdrachten naar Bitcoin. Om te zorgen dat de Turkse inwoners niet massaal overstappen naar Bitcoin en andere cryptocurrencies heeft de regering nu dus gekozen crypto betalingen te gaan verbieden.

De Centrale Bank van Turkije (CBRT) stelde dat het verbod op direct of indirect gebruik van cryptocurrencies en andere dergelijke digitale activa noodzakelijk was. Deze activa waren “niet onderworpen aan enige regulering en toezichtmechanismen, noch een centrale regelgevende autoriteit”. Ook werden de veiligheidsrisico’s genoemd als reden.

Turkije is goed voor een groot percentage van het gebruik van cryptocurrency in het Midden-Oosten. Het land staat op de 29e plaats van de 154 landen op de Chainalysis ‘Global Crypto Adoption Index – en is daarmee nummer één in het Midden-Oosten.

“De lira is de afgelopen jaren extreem volatiel geweest. Dit heeft sommigen ertoe aangezet om een deel van hun spaargeld naar cryptocurrency te verschuiven”, aldus het Chainalysis-rapport.

Het rapport toonde ook aan dat de reeds bestaande acceptatie van mobiele fintech- en betalingsplatforms in Turkije hoger was dan elders in de regio. Dat zou een grote kans kunnen zijn voor het land maar de Turkse autoriteiten hebben echter voor een andere houding gekozen.

Het nieuws heeft er voor gezorgd dat de cryptomarkt vandaag rood kleurt. De Bitcoin koers is met meer dan 3 procent gedaald en ook Ethereum, XRP en andere belangrijke altcoins verliezen vandaag meer dan 4% van hun waarde.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top