Bitcoin

Bitcoin & goud reageren hetzelfde op de Corona crisis

Op 14 maart heeft Tyler Winklevoss Bitcoin verdedigd op Twitter ondanks de recente marktcrash. Ook analist Pompliano verwacht dat Bitcoin en goud het juist goed gaan doen in deze zware tijden.


Bitcoin hard geraakt

In de tweet benadrukt Tyler dat Bitcoin nog in de kinderschoenen staat en stelt:

“Als Bitcoin geen goud 2.0 is, wat is het dan? Het feit dat het niet doet wat je zou verwachten, benadrukt alleen dat het nog in de kinderschoenen staat.”

Anthony Pompliano, de mede-oprichter van Morgan Creek Digital, ondersteunde de bewering van Winklevoss. Hij schreef de recente ineenstorting van de cryptomarkt toe aan een bredere liquiditeitscrisis die de wereldeconomie raakt. Hij zei:

“Bitcoin en goud doen hetzelfde, zoals je zou verwachten in een liquiditeitscrisis … ze dalen. Hetzelfde gebeurde ook met goud tijdens de liquiditeitscrisis van 2008.”

Net als in 2008 leden de metaalmarkten enorme verliezen als gevolg van de huidige liquiditeitscrisis. Zo daalden goud futures met 4,25% en zilver futures stortten op één dag met 8% in op de Indiase markten. In de afgelopen week is goud met ongeveer 10% gedaald. De Bitcoin koers is in vergelijking met 50% gedaald.


Liquiditeitscrisis zorgt voor instorting van de markt

In een recente aflevering van zijn ‘Off the Chain’ podcast betoogt Pompliano dat het stopzetten van de economische activiteit, als reactie op het coronavirus, een liquiditeitscrisis heeft veroorzaakt. Hierdoor zijn de prijzen van Bitcoin en goud gedaald ondanks hun status als veilig toevluchtsoord.

“Een liquiditeitscrisis betekent dat investeerders allemaal tegelijk naar de uitgang rennen. Er zijn echter zoveel meer verkopers dan kopers dat investeerders er moeite mee hebben hun activa te wisselen voor contant geld. Investeerders zijn wanhopig op zoek naar contant geld en hierdoor zijn ze al tevreden met veel lagere prijzen.”

Pomplinao wijst op de crash van 30% van goud tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008. Hij zei hierover: “Dit was niet doordat goud een slechte waardeopslag is of omdat het na 5000 jaar de status van veilige toevluchsoord had verloren. Het was omdat goud een liquide markt heeft en investeerders meer liquiditeit nodig hadden.”

Ondanks de plotselinge prijsdaling van goud, merkt hij op dat de goudprijs in vijf jaar tijd bijna verdrievoudigde van $650 in 2006 tot meer dan $1.800 in 2011. Dit kwam door de bezorgdheid over het Amerikaanse monetaire beleid, de inflatie en schulden die de markten steeds meer in hun greep hielden.

“Simpel gezegd: goud diende als waardevoorraad en veilig toevluchtsoord gedurende de crisis, maar het bezweek tijdens de slechtste zes maanden voor de liquiditeitscrisis. Dit is wat er volgens mij momenteel met Bitcoin gebeurt.”


Kan crypto herstellen van een liquiditeitscrisis?

Anthony Pompliano beweert dat de meeste beleggers die dachten dat Bitcoim contant geld was de munt waarschijnlijk de afgelopen week hebben verkocht. Dit veroorzaakt de enorme verliezen die recentelijk zijn geleden op de cryptomarkten.

Terwijl hij niet durft te “garanderen” dat BTC geen diepere prijsdalingen zal zien, speculeert hij dat de meeste beleggers hun BTC niet zullen verkopen.

“Ongeacht de prijsbewegingen in de USD-wisselkoers, zullen de hodlers hun Bitcoin niet verkopen. Zij kunnen niet uit hun overtuiging worden geschud. Waarschijnlijk kopen ze juist Bitcoin bij tijdens deze grote prijsdalingen in plaats van te verkopen. Ze wisselen momenteel USD uit voor Bitcoin.”

Verder verwacht Pompliano dat de aanstaande halving zal samenvallen met de introductie van monetaire stimuleringsmaatregelen. Hij denkt dat de halving meer instroom van investeerders kan stimuleren die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord.

Pomplinao voorspelt renteverlagingen en kwantitatieve versoepeling. Ook verwacht hij dat investeerders binnenkort de liquiditeitscrisis zullen doorstaan door zich over te geven aan ‘gezond geld’ en ‘veilige activa’. Hij voegt toe: “Zowel goud als Bitcoin zouden het in deze periode ongelooflijk goed moeten doen.”

 

Bitcoin nieuws

Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins