Bitcoin prijs
Bitcoin

Bitcoin-halving: Minder impact dan verwacht?

Bitcoin (BTC) blijft dalen, ondanks de naderende, langverwachte halving. Dit evenement, waarbij het aantal munten dat miners ontvangen voor hun activiteiten wordt gehalveerd, zou normaal gesproken moeten leiden tot meer schaarste en potentieel een hogere koers. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Echter, David Lawant, hoofdonderzoeker bij de crypto broker FalconX, heeft een andere visie op de impact van de halving. Volgens Lawant blijven miners weliswaar een cruciaal onderdeel van het Bitcoin-ecosysteem, maar hun invloed op de prijsvorming is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Hij wijst op macro-economische factoren die tegenwoordig een grotere rol spelen in de prijsontwikkeling van Bitcoin dan de halveringen zelf.

Ter ondersteuning van zijn standpunt presenteerde Lawant gegevens die de totale mijnbouwinkomsten vergelijken met het verhandelde volume van Bitcoin sinds 2012. De data laten duidelijk zien dat de winsten van miners na elke halving zijn afgenomen, wat suggereert dat andere factoren mogelijk een belangrijkere rol spelen in de prijsdynamiek van de munt.

figuur 1 - gevolgen van de halving op miner winst
figuur 1 – gevolgen van de halving op miner winst – Bron: X

De invloed van macro-economische factoren op Bitcoin

Lawant vertelt dat macro-economische factoren zoals de grote monetaire inflatie en beleidswijzigingen van centrale banken een belangrijkere invloed hebben gehad op recente prijsbewegingen van Bitcoin dan de halveringen zelf. Hij wijst erop dat, nu de wereld een nieuwe fase van economische onzekerheid ingaat en mogelijke monetaire hervormingen aan de horizon verschijnen, deze factoren waarschijnlijk nog grotere gevolgen zullen hebben voor de cryptomarkt.

Daarnaast onderstreept de onderzoeker de fundamentele kenmerken van Bitcoin, zoals zijn onveranderlijkheid en de harde limiet van 21 miljoen munten. Deze eigenschappen zullen, volgens Lawant, essentieel blijven voor de waardepropositie van Bitcoin in een snel veranderende economische context. Deze inherente kenmerken bieden een vorm van zekerheid die aantrekkelijk kan zijn voor beleggers in tijden van financiële instabiliteit.

BTC investeerders blijven optimistisch

Ondanks een recente prijsdaling van meer dan 13% afgelopen weekend, blijven professionele handelaren in de Bitcoin optiemarkt optimistisch, volgens data van marktanalysebedrijf Laevitas. Terwijl de spotmarkt tekenen van paniek vertoont, blijft de optiemarkt—doorgaans gedomineerd door ervaren handelaren—stabiel.

Dit blijkt uit de huidige premium op Bitcoin futures, die momenteel boven de 10% ligt. Deze hoge premium wijst op een verwachting van verdere prijsstijgingen, ondanks de recente marktschommelingen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Meeste crypto analisten zijn het eens, bull markt nog maar net begonnen
Bitcoin stijgt in 2024 5x harder dan S&P 500 en NASDAQ
Voormalig Coinbase directeur pijst Bitcoin en haalt keihard uit naar Federal Reserve
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017