Bitcoin mining
Bitcoin

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad daalt met meer dan 5 procent

De moeilijkheidsgraad voor het minen van Bitcoin (BTC) is op 5 juli flink gedaald. De moeilijkheidsgraad bedraagt nu 79,50 terrahashes. Dit is een daling van 5,5 procent. Dit is de grootse daling sinds maart. Wat betekent dit precies voor Bitcoin miners en voor de koers?

Wat is de Bitcoin mining moeilijkheidsgraad?

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin-mining geeft aan hoe moeilijk het is om nieuwe blocks aan de blockchain toe te voegen. Dit wordt elke twee weken automatisch aangepast op basis van de totale rekenkracht van het netwerk. Een daling in moeilijkheidsgraad kan wijzen op minder concurrentie onder miners. Dit kan komen door een afname van actieve miners of een daling van de rekenkracht. Het kan ook betekenen dat de recente prijsdaling van Bitcoin, miners heeft gedwongen hun activiteiten te verminderen.

Hoewel de hashrate momenteel dus 79,5 TH bedraagt, was dit in 2014 slechts 1,1 gigahash. Hierdoor konden mensen destijds met een gewone computer winstgevend Bitcoin minen. Vanwege de hoge hashrate is dat nu onmogelijk en lukt het enkel zeer competieve miners om winst te maken met het minen van Bitcoin.

De huidige daling van de hashrate valt samen met een fikse koersdaling van Bitcoin. Op 5 juli zakte de koers tot ongeveer $54.000. Inmiddels herstelde de koers zich iets en staat op moment van schrijven op ongeveer $57.500

Een lagere Bitcoin koers betekent dat miners minder winst draaien. Hoe lager de koers, hoe efficiënter de apparatuur moet zijn om winstgevend te kunnen blijven. Een lagere moeilijkheidsgraad compenseert dit effect echter. 

Tijdelijke verlichting voor miners

De daling van de moeilijkheidsgraad biedt dus tijdelijke verlichting. Miners kunnen meer Bitcoin minen met dezelfde rekenkracht, wat de winstgevendheid op korte termijn kan verhogen. 

De huidige stijging van de Bitcoin koers tot boven $57.000 is ook een positief signaal voor de markt. Het is echter nog maar de vraag of deze bounce een start van verder herstel is of slechts een tijdelijke verlichting. 

De moeilijkheidsgraad wordt overigens elke 2016 blocks aangepast. Over ongeveer twee weken zal de volgende aanpassing plaatsvinden.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten
Crypto analist: Bitcoin koers bevindt zich in nieuwe bullish trend
Donald Trump haalt uit naar Bitcoin-land El Salvador
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren