Bitcoin,, Trending

Bitcoin pleegt fraude? JPMorgan manipuleerde zelf de goudprijs

JPMorgan werd deze week bespot door Bitcoin (BTC) kringen, nadat aanklagers zeiden dat JPMorgan handelaren meer marktfraude hadden gepleegd.


JPMorgan wordt onder de loop genomen

Bloomberg kwam op 16 september met het bericht dat JPMorgan wordt onderzocht. In dit onderzoek wordt er gekeken naar het gedrag van minstens 12 handelaren in edele metalen.


JPMorgan voerde “duizenden” illegale handelingen uit

Volgens onderzoekers zijn de medewerkers bij duizenden gelegenheden bewust bezig geweest met het manipuleren van de prijzen van edelmetalen. Zowel marktdeelnemers als de eigen klanten van JPMorgan hebben hierdoor verliezen geleden.

“Het manipuleren van de prijzen is een actie die overal in de bank werd gedaan. Hierdoor was de bank bezig met duizenden handelingen gedurende een periode van acht jaar … We gaan de feiten volgen, waar ze ook naartoe gaan. Het maakt niet uit of het nu tussen bureaus hier is of waar dan ook bij een andere bank. Ook al zou het hoger in de financiële instelling wereld gaan, we gaan het onderzoeken,” citeerde Bloomberg. Bloomberg citeerde hier assistent-procureur-generaal, genaamd Brian Benczkowski.


Iets van de pot verwijt de ketel?

JPMorgan staat bekend als een van de meer aanwezige sceptici van cryptocurrencies. CEO Jamie Dimon werd berucht om zijn soundbites, die begonnen in 2017 toen hij Bitcoin als een fraude op zichzelf bestempelde.

Sindsdien leek Dimon van gedachten te veranderen en beloofde hij Bitcoin niet opnieuw in het openbaar te bespreken. Dimon ontkende dat hij een hekel had aan Bitcoin in privé-opmerkingen aan Cointelegraph.


Bitcoin, bankiers en fraude

Meer recent bracht de bank haar eigen digitale valuta-aanbod. De munt heet JPM Coin. JPM coin kreeg soortgelijke kritiek op haar technische kenmerken.

De ironie van het edelmetaalschandaal ging dus niet ongezien voorbij aan cryptocommentatoren.

“Ze werden beschuldigd van effectenfraude, bankfraude en marktmanipulatie. Maar ik kreeg van de CEO te horen dat Bitcoin de fraude is,” vatte Twitter-analist Rhythm samen.


De ironie is groot

JPMorgan is niet de enige bank die waarschuwingen geeft over het vermeende frauduleuze karakter van cryptocurrency, terwijl hetzelf verwikkeld is in juridische onrust.

In 2018 beweerde de Nederlandse instelling Rabobank dat Bitcoin een risico zou zijn voor het witwassen van geld. Vervolgens hebben de autoriteiten de rabobank $ 369 miljoen aan boete opgelegd voor het witwassen van geld.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)

Bitcoin nieuws

SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Bitcoin-prijs klimt naar 65.000 dollar na gematigde reactie Iran op Israëlische aanval
Bitcoin-transactieomzet overtreft Ethereum in aanloop naar Bitcoin halving
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving