Bitcoin

Bitcoin Prijs is met 27% gestegen in de eerste helft van 2020

Bitcoin heeft goed gepresteerd in de eerste helft van 2020. De prijs steeg namelijk met meer dan 27% procent. Dit terwijl edelmetaal zoals goud, zilver en platina een stuk minder rendement opleverden.


Sterke stijging geen verrassing

Goud presteerde bijna 11 procent slechter dan Bitcoin, ondanks een stijging van 16 procent in de eerste helft van 2020. Zilver en platina sloten de eerste helft van 2020 beide af met verlies.

De sterke prestatie van Bitcoin is voor sommige analisten niet verrassend. Vooral niet in de context van de toenemende correlatie tussen de cryptomarkt en de aandelenmarkten.

“Gezien het feit dat aandelen nu ook in de buurt zijn van hun hoogste punt in februari, is het niet verrassend om te zien dat Bitcoin hetzelfde doet”, zegt Ryan Watkins, Bitcoinanalist bij Messari.

Bitcoin en edelmetalen keren terug in de eerste helft van 2020 – Bron: Messari, Federal Reserve Economic Data, Business Insider, CoinDesk Research

Is het relevant om het rendement van Bitcoin te vergelijken met dat van goud of edelmetalen? Ja. Bitcoin streeft ernaar om digitaal goud te worden en goud is dan ook het product wat het meest lijkt op BTC”, legt Watkins uit. Net als Bitcoin is goud een schaars goed.


Extreme volatiliteit

In tegenstelling tot goud hebben Bitcoin investeerders de afgelopen jaren veel meer volatiliteit ervaren. Zilver en platina waren in de eerste helft van 2020 ook veel volatieler dan goud.

Wat uniek is, is dat Bitcoin en goud worden gezien als complementaire investeringen in plaats van concurrenten op basis van hun prestaties in de afgelopen zes maanden, zei David Lifchitz. David Lifchitz is partner bij het crypto bedrijf ExoAlpha. Gezien de historische volatiliteit van Bitcoin, zou het houden van ‘digitaal en fysiek goud samen’ een beter risico-rendementsprofiel kunnen opleveren dan het afzonderlijk vasthouden van een van beide, zei Lifchitz.

Beleggers passen hun wallets doorgaans aan op basis van het vereiste risico om een bepaald rendement te behalen. Verhoogde rendementen brengen vaak een hogere volatiliteit of risico met zich mee. Afhankelijk van hoe activa correleren, kan een goed overwogen portefeuille echter een hoger verwacht rendement behalen met een lager risiconiveau dan in een portefeuille met slechts één activum.

Investeren in Bitcoin samen met het minder volatiele goud tijdens de eerste helft van 2020 had het risico van een belegger kunnen verminderen zonder het rendement op te offeren, vertelde Lifchitz.

Kwartaalrendementen van Bitcoin en edelmetalen in 2020 – Bron: Messari, Federal Reserve Economic Data, Business Insider, CoinDesk Research

Geen garantie voor de toekomst

Maar resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zo zien we nu dat de cryptomarkt de afgelopen weken helemaal niet zo volatiel meer is als in het eerste half jaar van 2020.

Een Bloomberg-rapport uit juli vermeldde iets opmerkelijks over de volatiliteit. De 260-dagen volatiliteit van Bitcoin is “het laagst vergeleken met dezelfde goudrisicomaat sinds de rally van het crypto-activum in 2017”. Senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone heeft het rapport geschreven. Hij zei: “De volatiliteit zou moeten blijven dalen, aangezien Bitcoin langzaam overgaat van risico asset naar digitaal goud.”

De dalende volatiliteit van Bitcoin tot historische dieptepunten kan echter snel van richting veranderen. McGlone beschreef Bitcoin als een “rustende gigant” die klaar is voor een uitbraak. Hij voegde eraan toe: “We verwachten dat de recente consolidatie zal worden vervangen door hogere prijzen.”

 

Bitcoin nieuws

Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen