Bitcoin Nieuws

Bitcoin stabiel rond de $19.000, maar markt verkeert in ‘extreme angst’

Als je al wat langer meeloopt in de crypto-wereld, dan heb je ongetwijfeld weleens gehoord over de Fear & Greed Index. Dit is een op basis van meerdere factoren samengestelde index die meet in hoeverre er angst of hebzucht in de markt is. Op het moment van schrijven is de laatste all-time high van bitcoin al bijna een jaar geleden en zijn we sinds de start van het jaar ruim 50 procent van de koers kwijt, waardoor er extreme angst heerst.

Extreme angst

De Fear & Greed Index geeft momenteel een score van 23/100 af, wat betekent dat het grote publiek momenteel niet over instappen nadenkt. Voordat we de huidige score van de index verder analyseren om te onderzoeken wat dat betekent voor het verdere verloop van de bitcoin koers, gaan we eens dieper op de samenstelling van de index inzoomen. Wat je wellicht niet weet is dat de index voor 25 procent is gebaseerd op de volatiliteit van de koers. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger de index.

Bitcoin fear and greed

Verder speelt het momentum van de markt en het handelsvolume voor 25 procent mee, weegt het sentiment op de sociale media voor 15 procent mee, kijken ze naar de dominantie van bitcoin en wordt er gekeken naar Google Trends. Normaal gesproken wegen onderzoeken ook voor 15 procent mee in de index, maar die liggen momenteel stil, waarschijnlijk omdat het lastig is om hier op dit moment voldoende mensen voor te vinden.

Wat betekent dit voor de koers?

Opvallend is dat het door de koersgeschiedenis van bitcoin heen juist slim is gewest om in te kopen op het moment dat de angst groot was, zoals vandaag. De onderstaande grafiek is een zogenaamde “heat map” van de Fear & Greed Index. De meer rode cirkels betekenen dat de hebzucht en het optimisme toenemen, terwijl de groene en blauwe cirkels juist angst vertegenwoordigen.

Het is duidelijk dat de Bitcoin koers vaak bodemde op de momenten van extreme angst, terwijl de toppen werden bereikt op de momenten waarop het optimisme groot was. Nu zitten we in een langere periode van extreme angst, wat in theorie moet betekenen dat Bitcoin een bodem vormt. Het lastige is uiteraard dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Het is nog maar de vraag of en wanneer Bitcoin weer aan een nieuwe bullrun begint.

Bitcoin nieuws

Tom Lee voorspelde een Bitcoin koers van $200.000, dit is wat hij nu te zeggen heeft
Aantal Bitcoin-ATM’s stagneert
Bijna één miljoen crypto-adressen bevatten ten minste 1 Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten