Crypto miner
Bitcoin

Bitcoin transactiekosten dalen, zal de halving dit veranderen?

De transactiekosten op Bitcoin zijn sinds de lancering van Bitcoin Ordinals in januari 2023 significant toegenomen. Vooral op de momenten dat de hype rondom Bitcoin Ordinals groot was, schoten de transactiekosten omhoog.

Nu dalen de kosten voor een transactie op Bitcoin weer, wat goed is voor mensen die Bitcoin willen gebruiken, maar natuurlijk minder voor de miners.

Bitcoin miners ontvangen lage vergoedingen

De populaire analist James Van Straten schrijft in een nieuwe tweet, dat de transactiekosten op Bitcoin momenteel extreem laag zijn. In tijden van hoge activiteit kunnen transacties ook nog eens lang vast blijven zitten in de mempool, omdat het netwerk slechts een beperkte capaciteit heeft om transacties te verwerken.

Gebruikers die haast hebben, kunnen tijdens zulke periodes kiezen voor hogere dan gemiddelde transactiekosten, zodat de miners hun transacties eerder uitkiezen. Tijdens bijzonder drukke periodes kan de gemiddelde prijs voor een transactie exploderen doordat veel mensen met elkaar concurreren om als eerste hun transacties erdoorheen te krijgen.

Wanneer er echter weinig verkeer is op de blockchain, hebben gebruikers niet veel reden om een significante vergoeding te betalen, waardoor het gemiddelde op het netwerk in zulke periodes laag blijft. Dat lijkt nu weer even het geval.

Langetermijntrend van transactiekosten

Eén manier om de trend in de transactiekosten over een lange periode te meten, is door de gemiddelde vergoeding te meten die aan de miners per blok wordt betaald. De onderstaande grafiek laat zien hoe de waarde van deze indicator is veranderd voor het Bitcoin netwerk in de afgelopen jaren.

In de bovenstaande grafiek is te zien hoe de transactiekosten zich door de jaren heen ontwikkeld hebben op de Bitcoin blockchain. Zoals je kunt zien is het vooral tijdens bullmarkten duur om Bitcoin te gebruiken. Nu is het helemaal extreem, omdat daar ook nog eens Bitcoin Ordinals overheen komt.

Naast de transactiekosten ontvangen de miners ook een “subsidie” voor het produceren van een blok. Die ligt momenteel nog op 6,25 Bitcoin, maar gaat rond 20 april door de helft naar 3,125 Bitcoin; dat gaat natuurlijk over de veelbesproken halving.

Voor miners is het dan ook belangrijk dat de Bitcoin koers na de halving een behoorlijke stijging doormaakt, omdat hun omzetten een flinke tik krijgen op dat moment.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Meeste crypto analisten zijn het eens, bull markt nog maar net begonnen
Bitcoin stijgt in 2024 5x harder dan S&P 500 en NASDAQ
Voormalig Coinbase directeur pijst Bitcoin en haalt keihard uit naar Federal Reserve
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017