Bitcoin Nieuws

Bitcoin voor het eerst sinds 2020 minder volatiel dan de aandelenmarkt

De 20-daagse gerealiseerde volatiliteit van Bitcoin, een maatstaf die de dagelijkse veranderingen in de prijs van Bitcoin meet, is voor het eerst in twee jaar onder het niveau van zowel de Nasdaq als de S&P 500 gedaald. Deze bevindingen zijn deze week gepubliceerd door cryptodataprovider Kaiko.

Volatiliteit van Bitcoin daalt

De Bitcoin koers is de afgelopen drie weken een stuk minder volatiel geweest dan we normaal gesproken zien. Opvallend is dat de BTC prijs nu zelfs minder volatiel is als de wereldwijde aandelenmarkten.

De hoge inflatiecijfers van de Amerikaanse economie zorgen ervoor dat veel mensen verwachten dat de eindrente van de Federal Reserve (de piek van hun renteverhogingen) nog even zou kunnen duren. De Fed verhoogde dit jaar al drie keer de rente met 0,75%, waarvan de eerste de steilste was sinds 1994. Dit is redelijk slecht nieuws voor de financiële markten, maar ondanks dat houdt BTC zich dus vrij sterk.

Bitcoin en aandelenmarkt volatiliteitsmetingen – Bron: Kaiko

Het is voor het eerst sinds oktober 2020 dat Bitcoin minder volatiel is dan de Nasdaq. Het is ook de eerste keer sinds augustus 2020 dat ‘s werelds grootste cryptocurrency stabieler is dan de S&P 500.

Volatiliteit van aandelen neemt toe

Kaiko’s onderzoeksdirecteur Clara Medalie vertelde dat “BTC-volatiliteit sinds begin juli is afgenomen”. Dit was rond de tijd dat de industrie de balans begon op te maken van de liquiditeitscrisis die ontstond na de ineenstorting van Terra.

De handelsvolumes van crypto’s zijn stabiel gebleven ondanks de lage volatiliteit, wat suggereert dat de handelsactiviteit consistent is gebleven.

Aan de andere kant neemt de volatiliteit van aandelen toe als gevolg van een reeks factoren. Hieronder vallen hoge rentetarieven, een stijgende dollar, aanhoudende inflatie, de energiecrisis en de oorlog.

– Aldus Medalie

Medalie zei ook dat ondanks de huidige $19.000 Bitcoin nu lijkt te fungeren als een soort buffer tegen macro-economische onzekerheden. “De divergentie in marktactiviteit voor de twee activaklassen suggereren dat cryptocurrencies beter bestand zijn tegen de recente volatiliteit-inducerende macro-evenementen.”

Hoewel cryptovoorstanders het liever anders zien, is Bitcoin soms nauw gecorreleerd met aandelen. Het is dan ook ontworpen als een alternatief voor traditionele financiële investeringen.

Bitcoin begint dit najaar dus echt los te koppelen van de aandelen. De vraag is: blijft dit zo?

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten