Exchange

Bitfinex verklaart: “Slachtoffer van fraude”

Crypto-exchange Bitfinex schrijft in een verklaring op haar website dat het “slachtoffer van fraude” is geworden. Het bericht kwam in reactie op de recente arrestatie van Ivan Molina Lee, de president van Crypto Capital exchange.


Bitfinex wil verloren geld terug

Vorige week schreef Newsbit over de arrestatie van Ivan Manuel Molina Lee, de president van Crypto Capital. Dit bedrijf was voorheen de betaalverwerker van Bitfinex, een van de grote cryptocurrency exchanges. Molina Lee wordt verdacht van geld witwassen met behulp van crypto: hij zou dit gedaan hebben met geld van onder andere drugkartels. In de verklaring meldt de exchange dat het nooit bij deze criminele activiteiten betrokken zijn geweest, en haar klanten evenmin.

Bitfinex belooft daarnaast dat het niet zal stoppen met het terugvragen van $880 miljoen in verloren kapitaal. Volgens het bedrijf is hun voormalig partner Crypto Capital schuldig aan dit gigantische verlies. In de verklaring schrijft het:

“Bitfinex is het slachtoffer geworden van fraude en wil hierbij haar positie duidelijk maken aan de betrokken autoriteiten, inclusief de autoriteiten in Polen en de Verenigde Staten. … De ontwikkelingen van de afgelopen week veranderen niets aan Bitfinex’ intenties om geld terug te krijgen uit Polen of welk ander land dan ook. We zullen ons blijven inzetten om alle tegoeden terug te krijgen voor en namens onze stakeholders.”


“Jarenlang misleid”

Crypto Capital is naar verluidt dus verantwoordelijk voor een verlies van $880 miljoen. IFinex, het moederbedrijf van Bitfinex, diende eerder deze maand een verzoek in om dit gigantische bedrag terug te laten vorderen. De rechtbank werd destijds verzocht om dit geld van onbereikbare Poolse, Britse en Amerikaanse rekeningen te halen. Nog altijd is de exchange dus bezig met het terughalen van de tegoeden, die al sinds december 2018 niet bereikbaar zijn. Toen was Crypto Capital nog de betaalverwerker van de internationale exchange.

Volgens de exchange is Crypto Capital dan ook schuldig aan langdurige misleiding van partners. Bitfinex stelt in de verklaring dat Molina Lee en Oz Yosef herhaaldelijk valse referenties maakten aan hun betrouwbaarheid:

“Crypto Capital verwees regelmatig naar haar integriteit, bankexpertise, robuuste regelopvolging en financiële licenties. Dit diende om ons te verzekeren dat Crypto Capital in staat was om de transacties van Bitfinex af te handelen.”

De genoemde Oz Yosef, een ander bestuurslid van Crypto Capital, is volgens Bitfinex in de Amerikaanse staat New York aangeklaagd voor drie criminele zaken.