Bitstamp Logo
Stablecoin

Bitstamp haalt Euro Tether van de beurs om te voldoen aan MiCA-regelgeving

De cryptocurrency exchange Bitstamp bereidt zich voor op de volledige handhaving van de Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) door de euro-gekoppelde stablecoin van Tether, de Euro Tether (EURT), van de beurs te halen.

Stablecoin tot eind van de maand op de exchange

Bitstamp, één van de eerste exchanges die in november 2021 de euro-gedenomineerde stablecoin van Tether, de Euro Tether, noteerde, zal EURT voor eind juni van de beurs halen. Dit werd aangekondigd in een officiële verklaring op 26 juni.

De delisting is onderdeel van Bitstamps inspanningen om te voldoen aan de MiCA, die op 30 juni van kracht wordt. De Euro Tether, gelanceerd in 2021, is een stablecoin die wordt uitgegeven door Tether, hetzelfde bedrijf dat de USD Tether (USDT) exploiteert, de grootste stablecoin qua marktwaarde met meer dan €103/$110 miljard.

De marktkapitalisatie van EURT is aanzienlijk kleiner dan die van USDT. Op het moment van schrijven wordt de waarde van EURT geschat op ongeveer €31/$33 miljoen, volgens gegevens van CoinGecko. Sinds 2022 en 2023 heeft de stablecoin een aanzienlijke daling in marktkapitalisatie gezien, nadat deze in februari 2022 een piek bereikte van ongeveer €221/$236 miljoen.

Ondersteuning vna MiCA

James Sullivan, Managing Director van Bitstamp voor het Verenigd Koninkrijk, benadrukte dat de beurs de missie van MiCA ondersteunt om cryptoregulering in de hele Europese Unie uniform te maken.

“Wij hebben consequent gepleit voor een evenredige reactie op regulering die consumenten beschermt en tegelijkertijd de voortdurende rijping van cryptocurrencies als activaklasse mogelijk maakt,” zei Sullivan.

“Onze toewijding aan naleving en beveiliging betekent dat we in een sterke positie verkeren om ons aan te passen aan deze welkome veranderingen. Wij communiceren rechtstreeks met het kleine deel van onze klanten waarvan de activamix wordt beïnvloed.”

Geen invloed op non-euro stablecoins

De nieuwste stablecoinbeperking van Bitstamp heeft geen invloed op stablecoins die niet in euro’s zijn gedenomineerd.

“Electronic Money Tokens, of EMT’s, die niet in euro’s zijn gedenomineerd en al beschikbaar zijn op de beurs maar niet binnen de MiCA-regelgeving vallen, worden niet van de beurs gehaald,” merkte Bitstamp op. De beschikbaarheid van deze tokens zal echter beperkt blijven tot “bepaalde producten” voor Europese klanten.

“Bitstamp zal geen nieuwe EMT’s vermelden die niet voldoen aan de MiCA-vereisten, noch zal het zich bezighouden met enige marketing ervan,” aldus de beurs. Afgezien van EURT ondersteunt Bitstamp de handel in USDT en Circle’s USDC-stablecoin, volgens CoinGecko-gegevens.

Delisting van o.a. USDT

In tegenstelling tot Bitstamp hebben sommige beurzen, zoals Uphold, ervoor gekozen om USDT en zes andere stablecoins van hun platforms te halen in overeenstemming met de MiCA-regels, zoals aangekondigd op 18 juni.

Tether-CEO Paolo Ardoino uitte in mei 2024 kritiek op de Europese regelgeving en verklaarde dat het bedrijf niet van plan is om gereguleerd te worden onder MiCA.

Stablecoin nieuws

EURC stablecoin komt naar Base – Wat betekent dit precies?
Tether geeft interessante hint over einde Bitcoin bullmarkt
Tether stopt met uitgifte van USDT op EOS en Algorand blockchains
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren