india vlag
Blockchain

Centrale bank India gaat CBDC voor detail- en groothandel lanceren

De centrale bank van India, de ‘Reserve Bank of India’, heeft bekend gemaakt dat ze een CBDC gaan lanceren. Er wordt door de bank nu een CBDC gelanceerd voor particulieren en bedrijven en een CBDC voor de groothandel.

Kritiek geleverd op lancering CBDC

De lancering ervan wordt echter door de Indiase cryptocommunity niet even goed ontvangen. Er wordt dan ook de nodige kritiek geleverd. Het zou volgens enkelen er zelfs voor zorgen dat de lancering van CBDC’s het land dichter bij een toezichtstaat zou brengen. Anderen zeiden dat de lancering van zo’n CBDC slecht zou zijn voor de gehele crypto-industrie.

Toch is de bank van plan om de retail CBDC te lanceren en wil deze gaan laten lijken op fysieke al bestaande bankbiljetten. In de praktijk zal het echter waarschijnlijk een op accounts gebaseerde structuur gebruiken voor de groothandel CBDC, waar eigenaren kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van transactiegegevens in plaats van digitale tokens vast te houden. Hierdoor wordt geprobeerd om een ​​betrouwbaar systeem op te zetten dat bestand is tegen dubbele uitgaven.

Geen exacte lanceerdatum bekend

Door de Indiase Minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, zou er in eerste instantie ergens in 2022 of 2023 een digitale roepie gelanceerd worden. Het is echter benoemingswaardig dat de Reserve Bank of India niet gelooft dat de gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) van blockchains de noodzakelijke transactiedoorvoer kan leveren voor uitgebreide rechtsgebieden. In plaats daarvan beschouwt het DLT als een onderdeel van een CBDC-architectuur die gecentraliseerde en gedecentraliseerde functies combineert.

Tot slot is het benoemingswaardig dat er geen exacte datum bekend is gemaakt voor de officiële lancering van de CBDC. Waar de risico’s van de crypto-markten nog eens benadrukt wordt door de Indiase centrale bank, zijn ze wel van mening dat een CBDC een risicovrije en digitale vorm van geld is, van de centrale bank, dat gebruikers dezelfde ervaring zal bieden als het handelen in valuta in digitale vorm.

Blockchain nieuws

Kansen in Tokenisatie voor vermogensbeheerders, volgens Chainlink
Er zitten voor miljoenen vast in wallets gekoppeld aan Coinbase en Vitalik Buterin
Verschuiving in crypto toegangspoorten essentieel voor Web3 Adoptie
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?