Cryptocurrencies-scaled
Regulatie

Centrale bank van Oeganda accepteert crypto-bedrijven in zijn regulerende sandbox

De centrale bank adviseerde de Blockchain Association of Uganda (BAU) om haar kennis van de sandbox-regelgeving aan te scherpen en nodigde haar leden uit voor verdere technische discussies.

Bank stelt mening bij over crypto

De Bank of Uganda staat open voor het idee dat cryptocurrency-bedrijven deelnemen aan haar Regulatory Sandbox. Het nodigt leden van de Blockchain Association of Uganda (BAU) uit om hun kennis te delen met de centrale bank.

In een brief van de bank van 1 juni aan de voorzitter van de BAU, Kwame Rungunda, wordt verwezen naar een ontmoeting tussen beide partijen begin mei.

In juni 2021 lanceerde de bank een regelgevend sandbox-kader waarmee financiële technologiebedrijven (FinTech) ‘innovatieve financiële oplossingen’ kunnen testen in een gecontroleerde omgeving. Het hoopte zo de acceptatie van elektronische betalingen in het land te bevorderen.

De recente brief lijkt een ommezwaai te zijn in de benadering van de Bank of Uganda ten aanzien van cryptocurrency. Eind april waarschuwde de bank nog voor cryptocurrencies. Het stuurde een bericht naar alle betalingsdienstaanbieders in het land waarin stond dat ze door cryptotransacties toe te staan, het land openden voor witwassen en oplichting. Het voegde eraan toe dat de financiële vergunning van elke aanbieder zou worden ingetrokken.

Crypto is niet verboden in Oeganda en kan nog steeds worden gekocht, vastgehouden en verhandeld. Cryptocurrencies zijn echter niet gereguleerd en een bedrijf moet nog een licentie voor digitale activa krijgen om in het land te opereren.

Steeds meer acceptatie in Afrika

De adoptie van crypto’s in Afrika neemt toe en trekt de aandacht van veel durfkapitaalfondsen en cryptobedrijven. Tussen 2020 en 2021 is het cryptogebruik in Afrika met bijna 1.200% gestegen. Bijna 2% van de Oegandezen gebruikt crypto.

Over het hele continent passen andere landen een crypto-vriendelijke aanpak toe. De Centraal-Afrikaanse Republiek werd het eerste Afrikaanse land dat Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel gebruikte.

Het Keniaanse staatsbedrijf KenGen nodigde Bitcoin-miners zelfs uit om naar Kenia te verhuizen. Het land heeft veel overtollige stroom opgewekt uit geothermische energie en wil dat miners dat opkopen. Hierdoor zou de overheid inkomsten kunnen genereren door middel van crypto-miningvergoedingen of belastingen.

Regulatie nieuws

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten
Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?