Blockchain Nieuws

Centrale bank van Zimbabwe is van plan om door goud gedekte digitale tokens te verkopen

De door goud gedekte digitale tokens van Zimbabwe’s centrale bank hebben een vastgestelde prijs gekregen. Het land is namelijk van plan om de tokens vanaf 8 mei aan investeerders te verkopen, waarbij particulieren ze kunnen aanschaffen voor een minimumprijs van $10 en bedrijven en andere entiteiten voor $5.000.

Tokens verkocht in Amerikaanse dollars en lokale valuta

Op 4 mei heeft de Reserve Bank of Zimbabwe aangekondigd dat de door goud gedekte digitale valutatokens zullen worden verkocht in zowel Amerikaanse dollars als lokale valuta. De prijs in lokale valuta zal echter een marge van 20% hebben boven de interbancaire middenkoers van de bereidwillige koper en verkoper.

Geïnteresseerde investeerders kunnen vanaf 8 mei deelnemen aan het bod, dat 2 dagen later sluit. De interbancaire middenkoers van de bereidwillige koper en verkoper wordt beschouwd als het “middelpunt” tussen de koop- en verkooptarieven die door banken worden gehanteerd en wordt vaak gebruikt als referentiekoers voor financiële transacties.

Op 28 april kondigde de Reserve Bank of Zimbabwe haar plannen aan om een door goud gedekte digitale valuta te introduceren die als wettig betaalmiddel in het land zal fungeren.

Ondersteunen van lokale valuta

Volgens Bloomberg is de introductie van digitale tokens de meest recente stap van Zimbabwe om haar eigen lokale valuta te ondersteunen, die dit jaar op de officiële markt met 37% is verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het Monetair Beleidscomité keurde het plan in maart goed, 8 maanden nadat Zimbabwe gouden munten introduceerde als waardeopslagmiddel om de lokale eenheid te ondersteunen.

De Zimbabwaanse dollar is momenteel genoteerd op 1.001 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar wordt op straat in Harare, de hoofdstad van het land, meestal verhandeld voor 1.750, aldus het Bloomberg-rapport.

Hoge inflatiecijfers

Zimbabwe heeft te kampen met valuta-instabiliteit en hoge inflatiecijfers gedurende meer dan tien jaar. In 2009 nam het land de Amerikaanse dollar over na een periode van hyperinflatie. In een poging de worstelende economie nieuw leven in te blazen, werd de Zimbabwaanse dollar in 2019 opnieuw ingevoerd.

Echter, in 2022 keerde de regering terug naar het gebruik van de Amerikaanse dollar om de stijgende prijzen onder controle te houden. In tegenstelling hiermee introduceerde Nigeria in 2021 zijn eigen digitale valuta, de eNaira, en werd daarmee het eerste Afrikaanse land dat dit deed.

Blockchain nieuws

Wat is het verschil tussen de VR-headsets van Apple en Meta?
Microsoft tekent deal voor AI rekenkracht met door Nvidia ondersteunde CoreWeave
Kolonel van de luchtmacht: AI-drone bleef tijdens de simulatie zijn menselijke bestuurder doden
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Waarom daalt de crypto markt vandaag?
Kan Ripple (XRP) dit jaar $10 bereiken?