Ethereum
Ethereum

Centralisatie is een groeiend probleem voor Ethereum

In mei 2022 voorspelde Protos dat de overgang van Ethereum naar Proof-of-Stake zou resulteren in centralisatie. Gisteren kwam daar de bevestiging van via Danny Ryan van de Ethereum Foundation, die zich zorgen maakt over de groeiende macht van validators als Lido Finance.

“Wat gebeurt er als de wetgever zich realiseert dat 3 mensen alle stemmen controleren?”

Lido Finance, Coinbase en Binance

We zijn inmiddels op het punt dat Lido Finance, Coinbase en Binance gezamenlijk 85 procent van de Proof-of-Stake pool controleren. Vitalik Buterin riep in mei 2022 nog dat het ondenkbaar was dat één partij meer dan 15 procent van de stake zou controleren. Inmiddels zijn we dat punt ver voorbij.

Lido Finance heeft inmiddels een stake in handen die driemaal groter is dan die van Coinbase en zevenmaal groter dan die van Binance.

Dit is niet waar Satoshi Nakamoto Bitcoin voor bedacht heeft en dit is precies waar Bitcoiners voor waarschuwden bij de transitie van Ethereum naar Proof-of-Stake.

De grote vraag is of Ethereum nog in staat is om deze situatie om te draaien.

Ook kritiek op Layer-2 oplossingen

Dat is niet het enige punt van kritiek dat momenteel rondgaat over Ethereum. Nikita Zhavoronkov, een ontwikkelaar, maakt zich namelijk ook zorgen over de opkomst van zogenaamde Layer-2 oplossingen. Dat zijn blockchains die als het ware boven Ethereum leven, die het schaalbaarheidsprobleem moeten oplossen.

Volgens Zhavoronkov zijn al die Layer-2 oplossingen vooral een groep private bedrijven die proberen om op deze manier de industrie over te nemen.

Je kunt een deel van de transacties naar een tweede laag verplaatsen, maar dan is natuurlijk wel de vraag wie de controle heeft over die tweede laag. Dat is waarom Zhavoronkov zich zorgen over maakt.

In hoeverre is er sprake van decentralisatie als de tweede laag volledig in handen is van private bedrijven?

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ethereum nieuws

Crypto analist voorspelt Ethereum koers van 3.400 dollar
Societe Generale geeft zijn eerste obligatie uit op Ethereum
Ethereum koers van 2.515 dollar in aantocht?
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers