Exchange

Changpeng Zhao mag Amerika niet verlaten en moet paspoorten inleveren

De Amerikaanse rechter heeft een reisverbod opgelegd aan Changpeng Zhao, de voormalige CEO van Binance. Niet lang geleden werd Zhao nog gezien als de machtigste man binnen de crypto-wereld, maar nu staat hij binnenkort terecht voor het overtreden van anti-witwaswetten en mag hij Amerika niet meer verlaten zonder toestemming van de rechter.

Sterker nog, de miljardair moet zijn paspoorten inleveren en mag geen nieuwe reisdocumenten aanvragen. De rechter vreest dat hij dan zal vluchten naar een land zonder uitleveringsverdrag.

Rechter legt Changpeng Zhao reisverbod op

Zhao bekende in november schuld voor het overtreden van anti-witwaswetten en stapte op hetzelfde moment op als CEO van Binance. Sindsdien is hij op vrije voeten dankzij een borg van 175 miljoen dollar, maar het Amerikaanse Openbaar Ministerie diende vorige maand een motie in met strengere voorwaarden.

In een nieuwe beschikking ter wijziging van de borgtocht, oordeelt rechter Jones dat Zhao zijn Canadese paspoort moet inleveren aan een derde partij. “Deze derde partij moet het Canadese paspoort onder zich houden en de verdachte vergezellen bij elke reis waarvoor identificatie vereist is.”

Daarnaast moet Zhao al zijn huidige en verlopen paspoorten en reisdocumenten inleveren bij zijn advocaten. Deze mogen de documenten alleen teruggeven met toestemming van de rechtbank of de pretrial services. “De verdachte mag geen nieuw paspoort of reisdocument aanvragen of verkrijgen van enig land zonder toestemming van de rechtbank.”

Wat een verhaal begint het leven van Changpeng Zhao te worden. Hij kwam op als een komeet na de lancering van Binance in 2017 en is nu gevallen als een baksteen. Al heeft hij wel enkele miljarden dollars aan het avontuur overgehouden.

Vluchtgevaar

In gerechtelijke documenten die zijn ingediend in november, lichtten aanklagers toe waarom zij Zhao als vluchtgevaar zien.

“Aangezien Zhao geen Amerikaans staatsburger is, maar burger van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) met aanzienlijk vermogens buiten de Verenigde Staten, minimale banden met de Verenigde Staten en een woonplaats in een land zonder uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, vormt hij een serieus vluchtgevaar.

Daarom wordt verzocht dat hij verplicht wordt te verblijven in de continentale Verenigde Staten in afwachting van zijn veroordeling.”

Wat denken jullie, gaat Changpeng Zhao straks daadwerkelijk de gevangenis in? Dan zou hij zijn grote voormalige concurrent, Sam Bankman-Fried weleens tegen kunnen komen.

Regulatie nieuws

23-jarige man gearresteerd in New York voor exploitatie van darkweb-narcoticamarkt ter waarde van $100 miljoen
Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten