Stablecoin Nieuws

Chinese centrale bank bezorgd over het risico van stablecoins

Terwijl Visa en andere betalingsnetwerken het potentieel van stablecoins zien, is de centrale bank van China van mening dat ze ernstige risico’s vormen voor de wereldwijde financiële systemen.


Stablecoins nu ook doelwit van China

De Chinese centrale bank maakt zich behoorlijk zorgen over de wereldwijde financiële risico’s die gepaard gaan met digitale valuta’s, en dan met name stablecoins.

Fan Yifei, gouverneur van de People’s Bank of China, uitte onlangs zijn bezorgdheid over stablecoins. Ze vormen volgens hem een ernstige bedreiging voor wereldwijde financiële en afwikkelingssystemen, zo meldde CNBC donderdag. De functionaris benadrukte dat de snelheid van ontwikkeling in particuliere betalingssystemen “zeer alarmerend” is. Hij vertelt:

“De zogenaamde stablecoins van sommige commerciële organisaties, met name wereldwijde stablecoins, kunnen risico’s en uitdagingen met zich meebrengen voor het internationale monetaire systeem en het betalings- en afwikkelingssysteem.”


Maatregelen tegen stablecoins

Fan Yifei merkte op dat de Chinese overheid al enkele maatregelen heeft genomen om de uitbreiding van wereldwijde stablecoins in het land te beperken. De gouverneur benadrukte dat de bank dezelfde maatregelen zal toepassen die het ook al tegen Alibaba’s Ant Group heeft genomen. De Chinese staat stopte in november namelijk de beursgang van Ant. Het lanceerde daarna ook een onderzoek naar Alibaba.

Afgezien van de waarschuwingen over stablecoins, bekritiseerde Fan ook grote cryptocurrencies zoals de Bitcoin. Hij stelde dat dergelijke digitale valuta’s “speculatietools” zijn geworden en potentiële bedreigingen vormen voor “financiële veiligheid en sociale stabiliteit”.

China heeft een zeer strenge houding aangenomen ten aanzien van de cryptocurrency-industrie. Het heeft onlangs zijn hardhandig optreden tegen cryptomining en crypto handel extra kracht bijgezet.


Visa juist positief over stablecoins

Ondertussen hebben enkele van ’s werelds grootste betalingsbedrijven, zoals Visa, hun positieve houding ten opzichte van stablecoins juist benadrukt.

“Stablecoins liggen op schema om een belangrijk onderdeel te worden van de bredere digitale transformatie van financiële diensten. Visa is verheugd om die ontwikkeling te helpen vormgeven en ondersteunen”, schreef het bedrijf woensdag in zijn officiële crypto-update.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten