China
Blockchain

Chinese onderzoekers stellen Aziatische digitale munt voor om strijd aan te gaan met Amerikaanse dollar

Onderzoekers van een Chinese denktank komen met het idee om een Aziatische digitale munt te maken om Azië minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar. Het idee is om de Aziatische Yuan te bouwen op basis van een soort blockchain technologie en de munt te dekken met 13 verschillende valuta.

Welke landen moeten meedoen?

Als het aan de onderzoekers ligt doen alle 10 de valuta van de lidstaten van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) mee, samen met de Chinese yuan, de Japanse yen en de Zuid-Koreaanse won. “Meer dan 20 jaar van economische samenwerking in Azië heeft een goede basis gelegd voor regionale samenwerking op het gebied van valuta. De omstandigheden voor een Aziatische Yuan hebben zich met de tijd gevormd”, aldus de onderzoekers.

De nieuwe Aziatische Yuan moet een einde maken aan de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar of deze in ieder geval verminderen. Vooral de afgelopen jaren is de Amerikaanse dollar een populaire methode geworden in Zuid-Oost Azië om zaken te doen, internationale betalingen te verrichten en een manier voor mensen om zichzelf tegen inflatie te beschermen.

Timing van het onderzoek

De timing van het onderzoek is overigens bijzonder te noemen. Het onderzoek werd namelijk enkele weken voor een grote mijlpaal van de digitale yuan gepubliceerd. De digitale yuan is de digitale versie van de fiatmunt van de Chinezen. De Chinese centrale bank maakt op 10 oktober bekend dat zijn digitale yuan voor meer dan 100 miljard yuan aan transacties had verwerkt, goed voor ongeveer 14 miljard dollar aan waarde.

Ruim 5,6 miljoen winkels in China ondersteunen de digitale yuan al, waardoor het de goede kant opgaat met de adoptie van de digitale munt. Overigens doet de centrale bank ook mee aan een project waarin het samen met Thailand, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten een valutabrug heeft gebouwd. In september ging er “succesvol” voor 22 miljoen dollar aan vermogen over die brug heen-en-weer.

Blockchain nieuws

Kansen in Tokenisatie voor vermogensbeheerders, volgens Chainlink
Er zitten voor miljoenen vast in wallets gekoppeld aan Coinbase en Vitalik Buterin
Verschuiving in crypto toegangspoorten essentieel voor Web3 Adoptie
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC