Nieuws

Nieuws

Circa €110.000 aan crypto in beslag genomen door Letse politie

In Letland heeft de politie een georganiseerde cybercriminaliteitsring ontmanteld. Gedurende deze operatie heeft het team ruim €110.000 aan cryptocurrencies in beslag genomen.


Witwassen van geld

Dit werd gedeeld op de overheidssite van het land. Naar verluidt heeft de politie de €110.000 in beslag genomen aan Bitcoin, Ethereum, Ripple’s XRP en zelfs Tether (USDT).

Hiernaast heeft de politie over de afgelopen paar maanden naar verluidt 12 invallen gedaan bij de vermeende daders. In de huizen van de daders vond de politie in totaal nog eens €280.000 in crypto’s en €34.000 in contanten. Ook zijn 3 auto’s in beslag genomen. Tevens zijn meerdere accountgegevens gevonden bij de vermeende daders, die mogelijk ook gehackt zijn. Dit laatste wordt dan ook nog onderzocht.

Naar verluidt zouden de criminelen over de afgelopen 5 jaar actief zijn geweest met het grootschalig witwassen van geld.


Gevangenisstraf tot 12 jaar

In totaal zijn nu 3 verdachten gearresteerd. Zij worden nu beschuldigd van het plegen van cyberfraude, het verzamelen van (privé) accountgegevens, het witwassen van geld via goud en cryptocurrencies en het maken van minstens 1000 slachtoffers, verdeeld over de hele wereld.

De autoriteiten van Letland wouden niet verder ingaan op de tactieken die de vermeende daders hebben gebruikt om fraude te plegen. En met goede reden: dit is namelijk gevoelige informatie voor een onderzoek dat op dit moment nog gaande is.

Mochten de daders veroordeeld worden voor alle aanklachten, dan kunnen de verdachten een gevangenisstraf van 3 tot 12 jaar verwachten.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten