Nieuws, Trending

Coinhive sluit binnenkort haar deurenCoinhive, de cryptocurrency mining service die vooral bekend was onder cybercriminelen, heeft aangekondigd dat het haar deuren gaat sluiten. De dienst is nog een maand beschikbaar, hierna zal deze officieel worden gesloten.


Gemengde beoordelingen

Coinhive wordt veelvuldig gebruikt om cryptojacking campagnes uit te kunnen voeren. Echter zitten er ook legitieme gebruikers op het platform om geld te verdienen in de crypto-markt. Hierdoor heeft het platform zowel negatieve als positieve beoordelingen.


Hoe werkt Coinhive?

Coinhive werkt vrij eenvoudig. Zo biedt het platform een JavaScript-miner waarmee gebruikers de Monero-blockchain kunnen implementeren in hun website. Wanneer deze website vervolgens wordt bezocht, kunnen deze gebruikers vervolgens (met of zonder toestemming) Monero gaan minen.

Het bedrijfsmodel zelf is legitiem maar wel gevoelig voor fraude. Zo ruilt het platform advertenties voor crypto-mining. Dit is echter zeer fraudegevoelig, omdat hackers voortdurend kwetsbaarheden in websites vinden. Mocht er zo’n kwetsbaarheid gevonden worden, kunnen hackers eenvoudig deze websites veranderen in mining-machines voor hun eigen crypto-portefeuilles.Economisch niet meer gunstig

Volgens het bedrijf is het echter niet meer economisch gunstig om door te blijven gaan. Zo is de hash rate van Monero met meer dan 50% gedaald na een hard fork update. Hiernaast speelt de crash van de cryptocurrency markt ook mee. Zo is de waarde (€) van Monero (XMR) in een jaar tijd ongeveer met 85% gedaald. Door deze punten en de aangekondigde update van het algoritme van het Monero-netwerk op 9 maart samen te voegen heeft Coinhive besloten niet meer door te gaan met hun service. Om deze reden sluit het platform dan ook haar deuren op 8 maart 2019.