Blockchain Nieuws

Crypto-criminaliteit bereikt ongekend hoogtepunt dankzij sanctie overtredingen

Het blockchain-dataplatform Chainalysis heeft een nieuw onderzoek gedaan omtrent crypto-criminaliteit. Hieruit blijkt dat ondanks de marktdaling, het illegale transactievolume van cryptocurrency voor het 2e achtereenvolgende jaar is gestegen. Het heeft zelfs een recordhoogte bereikt van ten minste 20,1 miljard dollar in 2022.

Het Crypto Crime Report

Dit blijkt uit het nieuwe jaarlijkse ‘Crypto Crime Report‘ van Chainalysis. Ook laat dit rapport zien dat het transactievolume gerelateerd aan sancties, grotendeels geassocieerd met crypto handelsplatformen in Rusland, van 2021 tot 2022 met meer dan 10 miljoen procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze activiteiten maakten dan ook het grootste deel uit van het totale illegale transactievolume (44%).

Toch staan er ook genoeg positieve bevindingen in dit rapport. Traditionele vormen van crypto criminaliteit die in 2021 de bovenhand namen – zoals oplichting, financiering van terrorisme en fraudezaken – zijn allemaal gedaald op jaarbasis. Alleen de transactievolumes met betrekking tot gestolen crypto stegen met 7%, maar ook dit percentage laat een aanzienlijk vertraagd groeitempo zien in vergelijking met het voorgaande jaar. Toen was het namelijk bijna 6x hoger dan het jaar ervoor.

Ondanks deze stijging maken illegale activiteiten slechts 0.24% uit van het totale transactievolume. Bijna alle andere conventionele vormen van crypto-criminaliteit zijn namelijk gedaald. Kim Grauer, Director of Research bij Chainalysis, zei het volgende:

De gebeurtenissen van 2022 laten zien dat er, ondanks de inherente transparantie van blockchains, ruimte blijft voor verbetering. Zo zijn er mogelijkheden om off-chain gegevens over verplichtingen te verbinden met on-chain gegevens om betere zichtbaarheid te bieden. Ook is de transparantie van alle on-chain transacties in DeFi een standaard die alle cryptodiensten zouden moeten nastreven. Naarmate meer en meer waarde naar de blockchain wordt overgebracht, zullen ook alle potentiële risico’s zichtbaar worden en zullen we meer volledige transparantie hebben.

In de aankomende weken zal dit rapport uitgebreid worden met de laatste cijfers rondom hacks, ransomware en darknet markets verschijnen.

Blockchain nieuws

MetaMask maakt directe crypto-aankopen in Nigeria mogelijk
Bescherm je online privacy met NordVPN: surf veilig en anoniem op het web
Polygon Labs is samenwerking gestart met Unstoppable Domains
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
XRP koers van 589 dollar in aantocht?