Report Metaverse
Blockchain

Crypto-criminaliteit bereikt ongekend hoogtepunt dankzij sanctie overtredingen

Het blockchain-dataplatform Chainalysis heeft een nieuw onderzoek gedaan omtrent crypto-criminaliteit. Hieruit blijkt dat ondanks de marktdaling, het illegale transactievolume van cryptocurrency voor het 2e achtereenvolgende jaar is gestegen. Het heeft zelfs een recordhoogte bereikt van ten minste 20,1 miljard dollar in 2022.

Het Crypto Crime Report

Dit blijkt uit het nieuwe jaarlijkse ‘Crypto Crime Report‘ van Chainalysis. Ook laat dit rapport zien dat het transactievolume gerelateerd aan sancties, grotendeels geassocieerd met crypto handelsplatformen in Rusland, van 2021 tot 2022 met meer dan 10 miljoen procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze activiteiten maakten dan ook het grootste deel uit van het totale illegale transactievolume (44%).

Toch staan er ook genoeg positieve bevindingen in dit rapport. Traditionele vormen van crypto criminaliteit die in 2021 de bovenhand namen – zoals oplichting, financiering van terrorisme en fraudezaken – zijn allemaal gedaald op jaarbasis. Alleen de transactievolumes met betrekking tot gestolen crypto stegen met 7%, maar ook dit percentage laat een aanzienlijk vertraagd groeitempo zien in vergelijking met het voorgaande jaar. Toen was het namelijk bijna 6x hoger dan het jaar ervoor.

Ondanks deze stijging maken illegale activiteiten slechts 0.24% uit van het totale transactievolume. Bijna alle andere conventionele vormen van crypto-criminaliteit zijn namelijk gedaald. Kim Grauer, Director of Research bij Chainalysis, zei het volgende:

De gebeurtenissen van 2022 laten zien dat er, ondanks de inherente transparantie van blockchains, ruimte blijft voor verbetering. Zo zijn er mogelijkheden om off-chain gegevens over verplichtingen te verbinden met on-chain gegevens om betere zichtbaarheid te bieden. Ook is de transparantie van alle on-chain transacties in DeFi een standaard die alle cryptodiensten zouden moeten nastreven. Naarmate meer en meer waarde naar de blockchain wordt overgebracht, zullen ook alle potentiële risico’s zichtbaar worden en zullen we meer volledige transparantie hebben.

In de aankomende weken zal dit rapport uitgebreid worden met de laatste cijfers rondom hacks, ransomware en darknet markets verschijnen.

Blockchain nieuws

Nieuwe betaalonderneming ‘X Payments’ van Elon Musk vermijdt cryptocurrency
Bitcoin-miningbedrijf CleanSpark ziet aandelen kelderen na wijziging verkoopovereenkomst
Bakkt rapporteert sterke jaarresultaten en ambitieuze 2024-plannen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?