Newsbit

Litecoin (LTC)

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC) is in 2011 opgezet door een ex Google- en ex Coinbase-medewerker genaamd Charles Lee. Het is een gedecentraliseerde digitale valuta, met vrijwel geen betalingskosten en directe transacties. De munt maakt gebruik van het open source software waardoor andere ontwikkelaars ook gebruik kunnen maken van deze innovatie.

Tip: Hieronder vind je een video die je simpel en snel uitlegt wat Litecoin is.


Waar kan ik Litecoins voor gebruiken?

Litecoin is speciaal ontwikkeld als cryptocurrency waar ook echt in de echte wereld mee betaald kan gaan worden. De Litecoin fees liggen lager dan die van creditcards en bank overschrijvingen. Hierdoor ziet de crypto wereld Litecoin als toekomstig betaalmiddel waar Bitcoin als investeringsobject wordt gezien.


Hoe verschilt Litecoin van de concurrentie?

Het algoritme waar Litecoin gebruik van maakt is een ander soort algoritme dan de andere cryptocurrencies. De Litecoin maakt namelijk gebruik van het scrypt-algoritme, terwijl Bitcoin gebruikt maakt van het SHA 256-algoritme. Door dit algoritme is Litecoin beter beveiligd dan bitcoin, het is namelijk veel moeilijker om te hacken. Doordat Litecoin veel lagere fees heeft dan Bitcoin is het gemakkelijk om Litecoin als betaalmiddel te gaan gebruiken in de toekomst.


De Litecoin koers

De Litecoin koers is net zoals andere cryptocurrencies erg bewegelijk. Dit betekent dat de Litecoin koers van de een op de andere dag met 20% kan stijgen of dalen. Het is dus mogelijk om veel geld te verdienen maar ook om veel geld te verliezen met het verhandelen van Litecoins. Opvallend is dat de Litecoin koers vaak mee beweegt met de Bitcoin koers. Net zoals bij Bitcoin is de Litecoin koers afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

  • Aangekondigde updates of hardforks.
  • Nieuws over de nieuwe bedrijven die Litecoin accepteren als betaalmiddel.

Hieronder zie je de Litecoin koers in een tijdsbestek van 5 jaar (let op deze koers is in dollars). Je ziet in deze grafiek dat Litecoin in 2017 een grote stap gemaakt heeft, maar vervolgens enorm is teruggezakt. Deze slechte periode werd deels veroorzaakt door de dalende Bitcoin koers, maar ook deels doordat het project een stuk minder aandacht kreeg. De Litecoin Foundation had in 2020 zelfs even geldproblemen.


Waar kun je Litecoin kopen?

Wil jij Litecoin kopen? Net zoals bij Bitcoin zijn er heel veel sites waar je Litecoin kunt kopen. Hieronder vind je de beste sites om Litecoin te kopen, Litecoin te verkopen en Litecoin te traden. Wil je extra uitleg? Druk dan op de exchange waar jij meer over wilt weten.


Wat zijn de voordelen van Litecoin?

1. Zeer snelle transacties door het lightning network.
Met Litecoin is het mogelijk om super snel transacties uit te voeren. Nog veel sneller dan Bitcoin. Dit komt door het zo genaamde ‘lightning network’. 

2. Bijna tot geen fee betalen.
De transactie fee van Litecoin is super laag. Bij de volgende update wordt de Litecoin fee 0.0001 Litecoin, dit is ongeveer 1 cent per transactie.

3. Snel met het ontwikkelen en verbeteren van de software.
Veel mensen zien Litecoin als het test object voor Bitcoin. Litecoin loopt voor op Bitcoin met technologische ontwikkelingen. Daarnaast is Litecoin niet zo groot waardoor het mogelijk is snel ontwikkelingen door te voeren zonder veel tegenspraak. Hier is de technologische vooruitgang bij gebaat.

4. Litecoin minen is gemakkelijk.
Steeds meer mensen stappen over naar het minen van litecoins. Dit komt omdat het gemakkelijker is. Je hebt niet zulke sterke computers nodig als bij het Bitcoin minen. Mede hierdoor wordt de munt steeds populairder.

5. Mogelijke samenwerkingen met grote partijen.
Sinds een tweet van de oprichter van de Litecoin Charlie Lee zit iedereen te wachten op een samenwerking tussen Litecoin en een bekend bedrijf. Charlie Lee twitterde in december 2017 dat er een grote verassing aan zit te komen in begin 2018. Sinds deze tweet zijn er geruchten dat Litecoin samen gaat werken met een groot bedrijf zoals Amazon.


Wat zijn de nadelen van litecoin?

1. Alles is virtueel.
Litecoin is net zoals Bitcoin geheel virtueel. Dit is voor veel mensen een nadeel. We zijn toch nog een beetje angstig dat het virtuele geld zomaar kan verdwijnen. We hebben niks tastbaars om aan vast te houden.

2. Grote waarde schommelingen.
Litecoin is zeker niet zo’n stabiele investering als aandelen op de beurs. Doordat de waarde van de Litecoin niet stabiel is, is het onwaarschijnlijk dat Litecoin op korte termijn massaal als betaalmiddel gebruikt gaat worden. Hiervoor is de munt gewoon weg niet stabiel genoeg.

3. Nog niet volledig geaccepteerd / Verbannen door overheid?
Litecoin is eigenlijk het kleine broertje van Bitcoin. Toch wordt Litecoin steeds bekender en steeds meer mensen gaan de voordelen van Litecoin inzien. Echter is Litecoin nog steeds niet volledig geaccepteerd. Net zoals bij Bitcoin zijn overheden van verschillende landen bang dat crypto’s het hele financiële systeem omver zullen werpen. Overheden hebben namelijk geen inzicht en grip op cryptocurrency. Doordat de overheid geen controle op crypto heeft, is er een kans dat Litecoins en andere crypto’s verbannen worden.

4. Een stuk minder bekend dan Bitcoin.
Zoals hierboven al te lezen is, is Litecoin een stuk minder bekend dan Bitcoin. Litecoin mist gewoon weg een stuk naamsbekendheid die erg belangrijk is bij het groot worden van deze cryptocurrency.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top